Ingeborg heeft een hersentumor: Ik wil niet meer gehaast leven.

13-12-2019 17:19


Auteur: Laura van Horik - telegraaf.nl/vrouwIngeborg van Beek (43) heeft een hersentumor. Wij spraken haar vorig jaar en zijn benieuwd hoe het nu met haar gaat.Ingeborg geniet met volle teugen van haar leven, nieuwe liefde en kinderen.

Ingeborg geniet met volle teugen van haar leven, nieuwe liefde en kinderen.
Alweer zesenhalf jaar geleden werd er een hersentumor bij Ingeborg - twee keer gescheiden en moeder van een zoon en een dochter - ontdekt. Meer dan 90% werd toen weggehaald. En het stukje dat er nog zit, gedraagt zich al een hele tijd 'voorbeeldig'. ,,Ik ben stabiel, en dat is, naar ik heb begrepen, vrij uniek. Komende maandag heb ik toevallig weer een controle. Mensen zeggen: 'Je bent vast zenuwachtig'. Maar ik voel me zo goed dat ik me niet kan voorstellen dat de scan niet goed is. Epilepsie heb ik niet meer en verder heb ik weinig klachten."


Studie:

De onrustige periode waarin ze in korte tijd van alles wilde doen, heeft ze inmiddels een beetje achter zich gelaten. ,,Ik moest alles uitproberen, zoals parachutespringen en dansen tot het licht werd. Dat pak ik nu anders aan. Meer in het nu leven maakt het leven mooier en laat me intens genieten van onder andere mijn zoon Viggo (8) en dochter Nele (6)." Natuurlijk betekent dat niet dat ze niets meer doet: naast hardlopen en spinnen, studeert ze. ,,Ik ben bezig met een Masterclass Interne Communicatie en de invloed op gedrag. Heel tof, want zo krijg ik onder andere meer inzicht in ons brein. Ondanks dat is het ook wel confronterend; mijn brein werkt immers niet meer zoals vroeger."


Minder gehaast:

Toch weerhoudt dat haar er niet van om haar eigen psyche onder de loep te nemen. Dat heeft haar veel inzichten opgeleverd. ,,De eerste jaren waarin ik ziek was, ben ik heel druk bezig geweest en heb ik zonder na te denken veel impulsen gevolgd. Ik kies er nu bewust voor om dat niet meer te doen. Ik ben momenteel aan het kijken naar mijn gedrag en probeer de ziekte te accepteren. Eerder wilde ik vooral alles uit het leven halen en nam het bucketlistgevoel de overhand. Daar liet ik me door leiden. Tot ik dacht: 'Dit is het laatste deel van mijn leven, en dat wil ik niet meer zo gehaast leven'. Dat is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar. Ik wil senang zijn en op een rustigere manier leven, vooral voor mijn kinderen. Ik wil leven en liefhebben in het kwadraat."


Verliefd:

Dat liefhebben komt ook op een andere manier tot uiting. Na te zijn gescheiden van de vader van haar kinderen en vervolgens van E. - met wie ze in de zomer van 2018 trouwde - viel ze afgelopen zomer voor een zeiler. ,, Jan Willem kan wel een stootje hebben; hij is een stevige kerel. Hij deinst nergens voor terug en leeft bij de dag, met de wind in zijn rug", zegt ze lachend. Verder geniet ze enorm met haar kinderen en hoopt ze dat ze de twee nog naar de middelbare school kan zien fietsen. ,,Omdat het al zo lang goed gaat, durf ik af en toe te dromen. Dan denk ik bijvoorbeeld na over onze twee leuke kinderen die over een tijdje puber zijn. Ik ben echt blij dat ze nog zoveel met hun moeder kunnen ondernemen."


Nóg meer genieten:

Voornemens voor 2020? Die heeft ze volop. ,,Ik wil sowieso mijn tweede boek lanceren, over mijn zoektocht naar meer levensrust; dat staat echt op mijn lijst. Het was een heftige zoektocht, maar het is ook heel intens en mooi om te ontdekken hoe je het leven echt kunt omarmen. Daarnaast wil ik uiteraard nóg meer genieten en hoop ik dat ik het nog een hele tijd volhoud met die tikkende tijdbom in mijn hoofd. Ja, ik ben soms enorm bang om dood te gaan en mijn kinderen te moeten achterlaten. Ik wil meemaken dat ze 'vervelende pubers' worden. Maar tot nu toe heb ik alles maar mooi meegemaakt, en mijn inzichten laten me mijn leven elke dag een stukje mooier vinden."Bron: www.telegraaf.nl