Inloophuis Carma heeft eigen club voor mannen met kanker: ‘Huilen, daar zijn we niet zo van’.

26-12-2019 15:48


Auteur: Lisa Vos - ad.nl/westlandDe mannenclub van Inloophuis Carma met gastvrouw Lenie Valstar bijeen.

Foto: Thierry Schut.

,,Huilen doen wij niet, hoor. Daar zijn wij mannen niet zo van", zegt Roland Plugge (68). Weer klinkt er hard geschater. ,,Ook al ben je ziek, je kunt het best positief in het leven staan", weet Gerard van der Elst (60). ,,Wie zo zit", vervolgt de man, terwijl hij zijn mondhoeken naar beneden verplaatst, ,,gaat zich ook zo voelen." De anderen knikken instemmend.


De mannengroep van Carma is als 'tegenwicht' op de gewone Carma ontstaan. Plugge: ,,Carma stond bekend om haar knutsel-workshops. 'Waarom zijn er zo weinig mannen?', was de vraag. Ja, hè hè." De mannelijke tak werd geboren. Eén waar net zoveel bonbons en cake gegeten wordt als bij de vrouwen, maar waar niemand zich waagt aan wat zij 'knutselen' noemen. De heren houden het vooral bij kletsen. Dat vrouwen meer praten dan mannen is een welbekend stereotype, maar gaat hier absoluut niet op. 

Wanneer hier vrouwen bij zouden zitten, hou je toch dingen voor je

Gerard van der Elst.
Prettig:

,,Wij zitten met vier prostaatjes naast elkaar", vertelt Loek (73). Direct daarna voegt de man eraan toe dat hij dat prettig vindt. ,,We vinden herkenning en steun bij elkaar. Grotendeels maken we toch hetzelfde mee."


Ook deelt het viertal hun medische ervaringen. Tips en trukjes over wat je het beste tegen je uroloog kan zeggen vliegen je om de oren. ,,Je pikt de krenten uit de pap. Dat maakt ons, als patiënten, een stuk mondiger." En dat is nodig, vervolgt Loek. ,,Nog altijd is een heleboel 'te kostbaar'."


Met vrouwen verandert de dynamiek in de groep, menen de mannen. ,,Al het technische zou sneuvelen", zegt Plugge. Het is een grap. Het feit wil dat de mannen zich onder elkaar meer durven te openen. ,,Wanneer hier vrouwen bij zouden zitten, hou je toch dingen voor je", vertelt Van der Elst. ,,Zij hebben vaak een andere vorm van kanker, eierstok- of borstkanker bijvoorbeeld.'' ,,Ho, ho", klinkt er luid vanaf de andere kant van de tafel. ,,Het laatste heb ik ook gehad."


Moeder overste:

De mannen kunnen bij elkaar echt hun verhaal kwijt. Iets wat thuis vaak niet gaat. ,,Het leven gaat overal verder, behalve hier", zegt Plugge. ,,Deze mannen hoef ik niet te sparen", lacht hij.


Wie ook niet gespaard wordt, is Lenie Valstar. De gastvrouw staat ook wel bekend als moeder overste - aan haar wordt ieder mannenhart toevertrouwd. ,,In sommige inloophuizen mag er bij de mannengroep echt geen vrouw bij zijn. Daar hebben wij helemaal geen last van", vertelt ze trots.


Valstar heeft besloten de volgende mannenochtend erwtensoep te maken. Zij stelt voor om ook de vrouwen uit te nodigen. Voor het eerst is het stil. En dan klinkt er opeens: ,,Het zou wel heel handig zijn als iemand kan helpen bij de afwas."Bron: www.ad.nl