Inloophuis in Woerden wordt ‘Samen sterk huis’ per 1 Mei 2023.

27-04-2023 19:05

 

 

• Voorzitter Adri van Montfoort: 'We blijven echt Woerdens'.

• Voorzitter Adri van Montfoort: 'We blijven echt Woerdens'. 

Foto: Winny van Rij.

 

 

 

 

WOERDEN • Inloophuis ‘Leven met kanker’ heet vanaf 1 mei 2023 ‘Samen sterk huis’. “We blijven hetzelfde warme en gastvrije huis”, benadrukt voorzitter Adri van Montfoort.

 

Ruim zeventien jaar geleden was er een burgerinitiatief van iemand die zelf te maken had met kanker, Anja Ruyten. “Zij ontdekte dat er, behalve medische zorg, nauwelijks iets geboden werd voor mensen met kanker. “Dit terwijl deze groep mensen juist zo’n behoefte hebben aan contacten en welzijn”, aldus Van Montfoort. Samen met haar man Jan zette Anja het Inloophuis op. En met succes.

 


Herkenbaarheid:


Er blijkt veel behoefte aan een plek om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en mee te doen aan activiteiten. Dat onderkent inmiddels ook het KWF. Die gaat de centra in Nederland de komende jaren ondersteunen en daar horen continuïteit, kwaliteit en meer herkenbaarheid bij. Van Montfoort: “Een van de gevolgen is dat ieder centrum dezelfde slogan voert onder de eigen naam en die is geworden: Centrum voor leven met en na kanker. Iedereen snapt dat dit niet onder onze vorige naam Inloophuis ‘Leven met kanker’ past. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe naam.” Het Samen sterk huis dus. “De kern in deze naam is dat je samen sterker bent. Dat geldt voor ons centrum in het landelijke geheel, maar vooral ook binnen ons huis tussen mensen onderling.” Het woord ‘huis’ is bewust in de naam gehouden. “Omdat we nu eenmaal een warm en gastvrij huis zijn. Maar we zijn ook een centrum dat meer te bieden heeft dan inlopen alleen.”

 

 

Meer dan huiskamer:


In tegenstelling tot vroeger is het veel meer dan een huiskamer alleen. “We hebben nog meer dan voorheen aandacht voor de sociale aspecten, bieden informatie en organiseren diverse activiteiten voor een bredere doelgroep. Daarvan zijn de rouwgroepen een goed voorbeeld, net als de activiteit voor 20- tot 40-jarigen, de Kidsclub en de mannengroep. We blijven ons ontwikkelen.”

 

 

Drijven op Woerdense samenleving:


Hoewel er landelijk van allerlei kanten ondersteuning is, heeft ieder centrum in het land z’n eigen ontstaansgeschiedenis, zo ook het Samen sterk huis in Woerden. “Dat blijft wel echt Woerdens. We blijven draaien op vrijwilligers uit de buurt, we blijven alle steun ontzettend hard nodig hebben, of het nu een spaarpot is op een toonbank of een tour door het land om geld in te zamelen. We zijn met alle giften even blij. We drijven op de Woerdense samenleving en dat blijft in de toekomst even belangrijk.”

 

 

 

Bron: www.woerdensecourant.nl/nieuws