International Luuk de Jong vraagt aandacht voor stamceldonatie.

07-06-2021 14:27Luuk de Jong.

Foto: Bibian Bingen.

DOETINCHEM - Er zijn meer mannelijke stamceldonoren nodig in Gelderland. De stamcellen van mannen zijn vaak het meest geschikt voor stamceldonatie en juist zij zijn ondervertegenwoordigd onder de registraties. Oranje-spelers Luuk de Jong uit Doetinchem en Cody Gakpo vragen hiervoor aandacht.


Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, start maandag de campagne 'De Match van je Leven' en roept mannen tussen de 18 en 35 jaar op zich te registreren als stamceldonor. Donoren kunnen ervoor zorgen dat patiënten met bloedkanker, zoals leukemie, worden gered.


Donorarts bij Stichting Matchis Mirjam Fechter verduidelijkt: "Mannen zijn over het algemeen groter en daarom kunnen ze vaak meer stamcellen doneren. Daarnaast bestaat bij het toedienen van stamcellen van vrouwen die zwanger zijn geweest, een verhoogd risico op afstotingsreacties bij de patiënt."Oud-NEC'er Frans Paymans:


Voormalig NEC-voetballer Frans Paymans zet zich al langer in om meer stamceldonoren te werven. Hij heeft tot twee keer toe te maken gehad met een ernstige vorm van kanker. Beide keren keek hij de dood in de ogen, maar dankzij de stamcellen van een donor wist hij ternauwernood te overleven. Hij heeft hierover een boek geschreven: 'Het is een wedstrijd', waarvan een deel van de opbrengst naar Matchis gaat.


De kans op een match tussen donor en ontvanger is zeer klein. Ook de familie biedt niet altijd uitkomst; de kans op het vinden van een match binnen de familie is 30 procent. Het merendeel (70 procent) van de patiënten is afhankelijk van een donor uit het register van geregistreerde stamceldonoren. In Nederland staan op dit moment ruim 357.000 stamceldonoren geregistreerd. Jaarlijks doneren 220 mensen daadwerkelijk hun stamcellen.Doel: 20.000 nieuwe inschrijvingen:


De internationals De Jong en Gakpo zijn onderdeel van de campagne, die als doel heeft om 20.000 nieuwe inschrijvingen voor stamceldonoren te werven. Zij schrijven zichzelf ook in als stamceldonor.


Oud-PSV'er Luuk de Jong: "PSV-perschef Thijs Slegers onderging onlangs een stamceltransplantatie in verband met de acute leukemie die vorig jaar bij hem werd geconstateerd. Zo heb ik heel direct kunnen zien hoe cruciaal het vinden van de juiste donor is."
Bron: www.omroepgelderland.nl/nieuws