Intimiteit en seks ook belangrijk voor kankerpatiënten: ‘Mensen vragen zich af of ze raar zijn’.

03-07-2023 17:39

 

 

Auteur: Bianca Kuijpers - ad.nl/eindhoven

 

 

Seksuologen Simone Speelman (rechts) en Lonneke Oostweegel bij het MMC in Eindhoven.

Seksuologen Simone Speelman (rechts) en Lonneke Oostweegel bij het MMC in Eindhoven. 

Foto: Charlotte Verhagen / DCI Media.

 

 

 

 

 

 

 

VELDHOVEN / EINDHOVEN - Intimiteit en seksualiteit zijn onderwerpen waar niet iedereen makkelijk over praat, ook kankerpatiënten niet. De Eik, centrum voor leven met en na kanker, houdt daarom een themabijeenkomst.

 

De bijeenkomst is voor voor (oud-)kankerpatiënten met hun partner, maar ook (oud-)patiënten die single zijn. Simone Speelman, GZ-psycholoog en seksuoloog bij de polikliniek seksuologie van het Máxima MC is een van de sprekers. ,,Patiënten vinden het vaak lastig om vragen over intimiteit te stellen omdat ze zich afvragen of ze de enige zijn of dat ze raar zijn. Zelfs artsen vinden het vaak ook moeilijk.”

 

De mensen die vragen hebben, zijn niet alleen mensen met gynaecologische of prostaatkanker, maar ook mensen met andere vormen van kanker. Speelman: ,,Het is een ziekte die je hele leven verandert en dus ook de rollen in een relatie. Soms vinden mensen het lastig om van de patiënt-verzorgerrol weer terug te gaan naar een partnerrelatie. Niet iedereen heeft deze problemen, maar als ze er zijn is het belangrijk dat je het gesprek daarover aangaat. Het gaat dan weer meer over leven dan overleven.”

 

 

Met intimiteit en seksuali­teit bedoelen we alles, van een zoen op de wang tot penetratie­seks of andere seksuele handelin­gen

Simone Speelman.

 

 

 

,,Met intimiteit en seksualiteit bedoelen we alles wat in een partnerrelatie voor kan komen, van een zoen op de wang tot penetratieseks of andere seksuele handelingen. Vaak wordt vergeten dat meer mogelijk is dan alleen penetratie. In de maatschappij wordt seks niet gezien als zoenen, strelen, knuffelen of andere seksuele handelingen. Juist daarin zitten ook de mogelijkheden voor kankerpatiënten en hun partners.”

 

 

Alles of niets:


,,Mensen missen vaak niet de penetratie, maar de intimiteit omdat die ook wordt afgehouden. Het is vaak een alles-of-niets-verhaal. Mensen hebben het idee als ze beginnen met zoenen dat daar dan iets op moet volgen zoals voorheen, of dat ze de stap niet durven nemen. Dat ze denken wat als diegene dan penetratie verwacht en geen genoegen neemt met een knuffel. Wat als het niet lukt om een erectie te krijgen of wat als het te pijnlijk is om te penetreren?”

 

 

Ik snap dat het kwetsbaar is, maar hoop op vragen vanuit het publiek

Simone Speelman.

 

 

 

Tijdens de avond worden mythes en misverstanden besproken, zoals of een erectie nodig is om klaar te komen. Maar ook de mogelijkheden en onmogelijkheden, hoe bespreek je het met een behandelaar en waar kun je terecht als dat niet lukt?

 

,,Ik snap dat het kwetsbaar is, maar hoop echt dat er vragen komen vanuit het publiek. We willen een sfeer creëren waarin mensen hun vragen durven stellen.”

 

 

Tijdens de bijeenkomst bij De Eik gaan Speelman en collega huisarts-seksuoloog in opleiding Lonneke Oostwegel het gesprek aan. 

 

De bijeenkomst is op donderdag 6 juli  2023 van 19.00 tot 20.30 uur bij De Eik, Klein Tongelreplein 8 in Eindhoven. 

 

Deelname is gratis. 

 

Aanmelden kan via  www.inloophuis-de-eik.nl

 
 
 
 
Bron: www.ad.nl