Investeren in vroege opsporing naar longkanker heeft voordelen volgens rapport 'Screening op longkanker: de kosten van niets doen'.

25-11-2021 16:31


Van alle sterfgevallen door kanker is longkanker wereldwijd de belangrijkste oorzaak. Eén op de vijf mensen overlijdt aan longkanker. Vroege opsporing biedt de beste kans om het aantal sterfgevallen als gevolg van longkanker te verminderen. Investeren in de vroege opsporing van longkanker heeft verschillende voordelen. Niet alleen voor mensen met longkanker en hun familie maar ook voor de rest van de samenleving.


We denken dat het meer kost om niets te doen dan geld te besteden aan het invoeren van een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Hiermee wordt longkanker eerder ontdekt en kunnen meer mensen van deze ziekte genezen.


Dit geldt helaas niet voor de mensen waarbij longkanker te laat is ontdekt: pas in stadium 4. In dit stadium krijg je medicijnen om zo lang mogelijk te leven met een goede kwaliteit. Deze medicijnen zoals immuuntherapie en doelgerichte therapie kosten veel geld. Mensen die zijn genezen van longkanker kunnen vaak weer gaan werken en mensen met stadium 4 vaak niet.Bevolkingsonderzoek naar longkanker - longkankerscreening Lees meer over het project
Bron: www.longkankernederland.nl/nieuws