Inzet van revolutionaire techniek voor zeldzame tumoren.

11-03-2020 17:22


onderzoek kika


            


Onderzoeksnieuws.

Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum zijn erin geslaagd om de revolutionaire organoïden techniek in te zetten voor zeldzame rhabdoïde tumoren. Met deze techniek kunnen mini-tumoren worden gekweekt in het lab. In de afgelopen jaren is er weinig vooruitgang geweest bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor het behandelen van kinderen met een rhabdoïde tumor. Dit komt onder andere doordat er geen goede modelsystemen zijn om onderzoek te doen en medicijnen te testen.


De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om organoïden te groeien van rhabdoïde tumoren uit de hersenen, genaamd atypisch teratoïde rhabdoïde tumoren (ATRT). Daarnaast is het gelukt om in verschillende andere rhabdoïde tumor modellen een fout in het DNA aan te brengen. Deze fout in het DNA komt vaak voor bij patiënten met een rhabdoïde tumor. Nu kan er onderzocht worden hoe dit precies kan leiden tot de groei van de kankercellen. 


In het vervolg van deze studie zal dan ook verder worden onderzocht wat precies de fouten zijn die optreden in verschillende soorten rhabdoïde tumoren. Als deze fouten bekend zijn, zullen de onderzoekers deze kennis gebruiken om medicijnen te zoeken die specifiek op deze fouten ingrijpen en daarmee de kankercellen kunnen vernietigen. De nieuwe medicijnen kunnen dan getest worden met de modelsystemen die in dit project zijn opgezet.  


Lees hier meer over dit onderzoek: www.kika.nl/onderzoeken-kinderkanker/rhabdoide-tumoren


Bron: www.kika.nl/actueel