Is een MRI-scan een test voor eierstokkanker?

31-01-2022 19:27Eierstokkanker tast de eierstokken aan en kan zich door het hele lichaam verspreiden. Artsen gebruiken MRI-scans om de toestand te controleren en behandelingsbeslissingen te nemen.


Eierstokkanker is de vijfde meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfte bij vrouwen in de Verenigde Staten. Het is de gynaecologische kanker die het grootste aantal sterfgevallen veroorzaakt.


Verschillende tests, waaronder beeldvormende tests, zijn nodig om artsen te helpen bij het diagnosticeren van eierstokkanker.


MRI-scans zijn een type beeldvormende test. Hoewel deze scans misschien niet de eerste keuze van een arts zijn voor het bevestigen van een diagnose, kunnen ze helpen bij de stadiëring , omdat ze een duidelijk beeld geven van de baarmoeder, lymfeklieren en het omliggende weefsel.


Dit artikel bespreekt waarom een ​​arts naast andere tests een MRI van de baarmoeder kan bestellen om eierstokkanker te diagnosticeren en te bepalen.Kunnen MRI-tests artsen helpen bij het diagnosticeren van eierstokkanker? 


Urs Siedentop & Co/Stocksy.Volgens de Amerikaanse Kankerverniging ASC betrouwbare bronnen andere organisaties , gebruiken artsen doorgaans geen MRI om te controleren op eierstokkanker. In plaats daarvan hebben ze de neiging om deze beeldvormende scan te gebruiken om de gebieden te onderzoeken waar de kanker zich mogelijk heeft verspreid of om andere kankers te identificeren die het ruggenmerg of de hersenen aantasten.


Als een arts vermoedt dat iemand eierstokkanker heeft, zullen ze waarschijnlijk verschillende beeldvormende en diagnostische tests gebruiken om de diagnose te bevestigen.


Waar letten artsen op bij een MRI-test? 


Een MRI kan een gedetailleerd beeld van de baarmoeder, lymfeklieren en andere omliggende gebieden tonen.


dokters meestal niet aanbevelen betrouwbare bron een MRI voor de eerste diagnose van eierstokkanker. Ze kunnen echter een MRI gebruiken om meer informatie te krijgen over gebieden die moeilijk te zien zijn met een CT-scan .


Volgens de auteurs van een recensie uit 2018 kan een MRI met of zonder contrastkleurstof geschikt zijn om artsen te helpen bij het bepalen van het stadium van eierstokkanker op het moment van diagnose of bevestiging van een recidief.


De onderzoekers merken ook op dat artsen vaak een CT-scan gebruiken in plaats van een MRI voor het opsporen van kanker. 


Ze bevelen een MRI aan in gevallen waarin:


  • een persoon heeft een borderline tumor


  • eerdere stadiëring heeft plaatsgevonden met technieken die de vruchtbaarheid niet beïnvloeden


  • de resultaten van een CT-scan zijn niet overtuigendBovendien kan een arts een MRI aanbevelen wanneer verschillende aandoeningen mogelijk zijn. Omdat MRI-scans nauwkeurige beelden produceren, kunnen artsen ze gebruiken om andere aandoeningen uit te sluiten of te onderscheiden, waaronder:
  • endometriomenDe resultaten van een MRI kunnen een arts ook helpen bepalen of een chirurg de tumor gemakkelijk kan verwijderen.


Ondanks de veiligheid van MRI-scans, vermijden artsen ze meestal om de eierstokken te onderzoeken, omdat de bewegingen van een persoon de resultaten gemakkelijker kunnen verstoren dan bij een CT-scan.


Wat te verwachten:


Een MRI-scan is een minimaal invasieve poliklinische procedure, wat betekent dat een persoon doorgaans kort nadat deze is voltooid naar huis gaat. Het is niet nodig om voorbereidingen te treffen voor het ondergaan van een MRI.


Eenmaal in de MRI-faciliteit zal de persoon voor de procedure in een ziekenhuisjas veranderen. Ze zullen waarschijnlijk een injectie met contrastkleurstof krijgen voordat ze op de onderzoekstafel gaan liggen.


Een technicus plaatst dan de machine - die een grote, buisvormige magneet is - over de buik en het bekken van de persoon. Terwijl de machine werkt, hoort de persoon intermitterende bonkende geluiden. De technicus zal dan de apparatuur verwijderen en eventuele laatste instructies aan de persoon geven.


De procedure kan 45-60 minuten duren. Sommige faciliteiten bieden bepaalde items, zoals hoordoppen, om de persoon comfortabel te houden. Een arts kan van tevoren meer informatie geven over de faciliteit en de procedure.Kunnen CT-scans helpen bij het diagnosticeren van eierstokkanker?


De ACS betrowbare bron merkt op dat een CT-scan geen kleine ovariumtumor kan laten zien. In plaats daarvan zullen artsen een CT-scan moeten gebruiken om te controleren of de kanker zich heeft verspreid naar nabijgelegen weefsels of organen.


Net als bij een MRI heeft de persoon meestal een injectie met contrasterend materiaal nodig om een ​​beeld van de eierstokken te maken.


Een arts kan ook een CT-scan gebruiken om een biopsie van het omliggende weefsel te begeleiden. Artsen gebruiken CT-geleide naaldbiopsieprocedures om een ​​naald in de tumor te leiden.Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.medicalnewstoday.com