Is het bloedgroepdieet goed om te volgen als ik kanker heb gehad?

25-01-2024 17:28

 

 

 

 

Nee, er is geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet bij kanker. Daarnaast is er geen bewijs dat een specifiek dieet voor een bepaalde bloedgroep beter zou zijn.

 

 

Ons advies:

Er is geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet tijdens kanker. We raden aan om tijdens de behandeling van kanker te kiezen voor een eetpatroon met voldoende energie (calorieën), eiwitten en overige voedingsstoffen. Dit is belangrijk om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan, goed te herstellen en zo fit mogelijk te blijven.

 

Wat is het bloedgroepdieet?

 

Het bloedgroepdieet is een dieet waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de vier bloedgroepen: A, B, AB en O. Voor elke bloedgroep is een dieet opgesteld, met daarbij een beweegadvies.

 

Het bloedgroepdieet is bedacht door dr. D’Adamo, een natuurgeneeskundige arts uit de Verenigde Staten. Dr. D’Adamo is van mening dat mensen met verschillende bloedgroepen van elkaar verschillen in de werking van de spijsvertering. Ook hun weerstand zou van elkaar verschillen.

 

Het idee achter dit dieet is dat mensen met verschillende bloedgroepen specifieke voedings- en beweegbehoeften hebben. Zo mogen mensen met de ene bloedgroep wel vlees maar geen zuivel, terwijl het voor een andere groep andersom is.

 

Wat blijkt uit onderzoek?

 

Bloedgroepdieet en hart-en vaatziekten


Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de invloed van het bloedgroepdieet op cholesterol en hart-en vaatziekten. Het bloedgroepdieet lijkt hier geen invloed op te hebben. Er is ook geen dieet nodig bij een bepaalde bloedgroep.

 

 

Bloedgroepdieet en kanker:

 

Er is geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet bij kanker.

 

Als je onder behandeling bent of bent geweest voor kanker heb je voeding met veel voedingsstoffen nodig om te herstellen, je conditie weer op te bouwen en zo gezond mogelijk te blijven. De dieetadviezen bij het bloedgroepdieet leggen strenge beperkingen op. Hierdoor kun je voedingsstoffen missen en tekorten krijgen. Dat kan juist slecht zijn.

 

Wanneer je een bepaald dieet wilt volgen, is het goed om dit met een (oncologie) diëtist te bespreken. Een diëtist kan je adviseren wat in jouw persoonlijke situatie het beste is. Hier kun je een diëtist bij jou in de buurt vinden.

 

Zie onze recepten voor suggesties tijdens de behandeling van kanker, ook ontwikkeld voor patiënten met smaakveranderingen. Vind hier recepten voor als de behandelingen zijn afgerond.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo