Is het een goed idee om vitamine D-supplementen in te nemen?

14-02-2014 20:52


In de Verenigde Staten is men bezig met een groot onderzoek bij 20.000 mensen om te zien of 50 microgram vitamine D of 1000 milligram visolie per dag het risico op kanker, hartaanvallen en beroertes verkleint. Het heet het VITAL-onderzoek en het zal in 2016 afgelopen zijn. Daarna duurt het natuurlijk nog wel even voor de uitkomsten verwerkt zijn en gepubliceerd worden.


Visolie is één van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevat, evenals vette vissoorten zoals tonijn, zalm (vooral wilde zalm), makreel, sardientjes, haring en paling. Lever, eierdooiers en volvette zuivel bevatten ook vitamine D. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, daarom zit het juist in vette voedingsmiddelen. Omdat maar weinig voedingsmiddelen vitamine D bevatten, kan uit voeding niet voldoende vitamine D gehaald worden. D is de enige vitamine waarvoor dit geldt.


Omdat de meeste mensen tegenwoordig niet meer in de buitenlucht werken en daardoor meestal niet buiten zijn op het juiste tijdstip om vitamine D aan te maken, is een supplement voor velen de beste oplossing.


De beste keuze is vitamine D3 of cholecalciferol. Dat is de dierlijke vorm die ook door de huid wordt aangemaakt. Deze wordt beter opgenomen dan de plantaardige vitamine D2 of ergocalciferol. Vitamine D3 wordt uit wolvet gewonnen, dus het is niet direct een probleem voor vegetariërs.


In september 2012 heeft de Gezondheidsraad een nieuw advies uitgebracht over de suppletie met vitamine D, dat gebaseerd is op nieuwe inzichten uit medisch onderzoek. Ook het Voedingscentrum heeft sinds die tijd zijn adviezen drastisch verhoogd, al liggen ze nog steeds lager dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.


Tips

  • Eet regelmatig vette vis.
  • Overweeg of het in uw geval een goed idee is om een vitamine D-supplement in te nemen.
  • Controleer of het supplement vitamine D3 bevat voor u het koopt.


 

Bron:   www.overkanker.nl