Is het eten van papaja, ananas en kiwi zinvol bij taai slijm door de bestraling?

26-10-2015 17:10



Ananas



Dat is moeilijk te zeggen omdat studies naar het effect van papaja, ananas en kiwi op taai slijm ontbreken.


Wat maakt papaja, ananas en kiwi bijzonder?

In verse papaja, ananas en kiwi zitten enzymen die eiwitten afbreken. In papaja is dat papaine, in ananas bromelaine en in kiwi actinidin. Bij huishoudelijk gebruik laat dit enzym eiwit in melk, room, yoghurt en vla schiften en gerechten met gelatine niet stijf worden. Als papaja, ananas en kiwi even worden verhit (gekookt of ingeblikt) wordt het enzym onwerkzaam en treedt het verschijnsel niet op.


Effectief bij taai slijm?

Na bestraling in het hoofd-halsgebied kan taai slijm in de mond voorkomen, dat heel plakkerig is en moeilijk kan worden weggeslikt. Friszure producten zoals alle soorten fruit kunnen gebruikt worden om de vorming van dun waterig speeksel te stimuleren, vooral als het gekauwd wordt. Dat is alleen een goed idee als de mond niet (meer) gevoelig is en het zuur uit vruchten wordt verdragen. Daarnaast wordt soms het advies gegeven om ananas, kiwi of papaja te eten omdat de eiwitsplitsende enzymen het taaie slijm zouden afbreken. Het is onduidelijk of dit daadwerkelijk zo is omdat studies hiernaar ontbreken. Meer over het verminderen van taai slijm kunt u lezen bij de vraag: Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel? https://www.voedingenkankerinfo.nl/wat-kan-ik-doen-als-ik-last-heb-van-slijmvorming-in-de-mond-of-keel/  


Zinvol bij kanker?


Lees verder op de Website: https://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-eten-van-papaja-ananas-en-kiwi-zinvol-bij-taai-slijm-door-de-bestraling/  


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl