Is het zinvol om een supplement met zomeralsem te nemen als je kanker hebt ?

27-02-2020 16:50


Zomeralsum

Zomeralsum.Nee, er is geen bewijs dat het zin heeft om een supplement met zomeralsem te nemen als je kanker hebt. Omdat over de veiligheid van het supplement onvoldoende bekend is, is het advies om geen supplement met zomeralsem te nemen wanneer je kanker hebt.
Wat is zomeralsem?

Zomeralsem is een plant met varenachtige bladeren en gele bloemtoppen. Er is een aantal supplementen op de markt waar zomeralsem in zit. In de bladeren en stengel van de plant zit de werkzame stof artemisinine. Deze stof wordt als basis gebruikt voor een aantal medicijnen tegen malaria. Een nadeel van artemisinine in deze medicijnen is dat er na inname maar weinig van de stof bij de juiste cellen terecht komt, en het deel wat daar wel terecht komt snel door het lichaam wordt afgebroken.


Wat blijkt uit onderzoek?


Zomeralsem en kanker:

Uit reageerbuisonderzoek en uit onderzoek bij proefdieren zijn er aanwijzingen dat artemisinine zou kunnen helpen tegen verschillende soorten kanker. Bij deze studies leek artemisinine de tumorgroei te remmen, tumoren te doden en uitzaaiingen tegen te gaan.


Zowel onderzoek bij proefdieren als onderzoek in reageerbuizen kan echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisonderzoek. Onderzoek bij mensen is daarom nodig.


Artemisinine heeft als mogelijk middel tegen kanker hetzelfde nadeel als de medicijnen tegen malaria. De natuurlijke vorm van de stof is niet sterk genoeg om voldoende bij de kankercellen te komen. In de studies naar kanker in reageerbuizen en bij proefdieren is daarom ook een sterke kunstmatige variant gebruikt. Hierdoor kan er niet worden aangetoond dat een supplement met natuurlijk zomeralsem een gunstig effect heeft op kankercellen.


Kleine studies bij mensen:

In een kleine studie bij 20 patiënten met dikkedarmkanker is gekeken naar het effect van een kunstmatige variant van artemisinine (Artesunate) op tumoren. De ene helft kreeg voor de operatie twee weken lang Artesunate en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). Na de operatie werd er in de verwijderde weefsels gekeken naar de kankercellen. Bij de groep die Artesunate kreeg was het aantal afgestorven kankercellen in het weefsel groter.


In een andere studie met 121 longkankerpatiënten kreeg de helft van de patiënten de standaard chemotherapie en de andere helft de standaard chemotherapie met Artesunate. De patiënten die de combinatie van chemotherapie en Artesunate kregen, reageerden beter op de behandeling dan de mensen die alleen chemotherapie kregen.


Ondanks deze eerste positieve resultaten is meer onderzoek in grotere groepen patiënten en voor een langere periode nodig om conclusies te kunnen trekken.


Veiligheid van zomeralsem:

Over de veiligheid van supplementen met zomeralsem bij mensen met kanker is weinig bekend. Enkele studies hebben gekeken naar kunstmatige varianten van zomeralsem bij mensen met kanker. Bij deze studies zijn geen bijwerkingen van de zomeralsem gevonden. Verder onderzoek in grotere groepen patiënten en voor een langere periode zal hier meer duidelijkheid over moeten geven.


Ons advies:

Neem geen supplement met zomeralsem wanneer je kanker hebt.


Lees ook:

Mag ik Echinaforce supplementen slikken bij kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl