Is het zinvol om zeewier of algen te eten ter voorkoming of behandeling van kanker?

19-10-2015 17:04

 

zeewier

Nee, er is onvoldoende bewijs dat het eten van zeewier zinvol is om kanker te voorkomen of te behandelen. Zeewieren en de gerechten die ermee worden gemaakt dragen bij aan een gevarieerde voeding; een van de adviezen om het risico op kanker te verlagen. Gedroogd zeewier en zeewiersupplementen bevatten veel jodium waardoor u snel teveel jodium binnenkrijgt. 

Algen zijn een groep plantachtige organismen in het water. De grotere algen die in zee en aan de kust voorkomen worden zeewieren genoemd. Bijna alle eetbare zeewieren vallen onder de bruinwieren, roodwieren of groenwieren.

Groenwieren: zeesla en zeedruiven; roodwieren: nori en agar-agar; bruinwieren: kelp, kombu en wakama; blauwgroene algen: spirulina.

Spirulina is geen zeewier, maar wordt een kleine groenblauwe alg genoemd, hoewel het eigenlijk geen alg is, maar een bacterie. Meer hierover kunt u lezen bij de vraag: Kan spirulina tumorgroei afremmen of stoppen? 

Beschermt zeewier tegen kanker?

In Europa is zeewier veel minder bekend dan in Japan en Korea. Daar wordt het regelmatig als onderdeel van een maaltijd gegeten. Omdat in deze landen bepaalde vormen van kanker minder voorkomen dan in Europa is de gedachte ontstaan dat zeewier een beschermende rol zou kunnen spelen tegen het ontstaan van kanker. Hier is echter onvoldoende bewijs voor. Er zijn namelijk ook heel veel andere verschillen in de voeding en de leefstijl tussen Europeanen en Aziaten dan het eten van zeewier die het verschil in risico op het ontstaan van bepaalde vormen kanker zouden kunnen verklaren.

Lees verder op de Website......  https://www.voedingenkankerinfo.nl/is-het-zinvol-om-zeewier-of-algen-te-eten-ter-voorkoming-of-behandeling-van-kanker/  Bron: www.voedingenkankerinfo.nl