Is weglaseren van kwaadaardige hersentumor doorbraak? Radboudumc hoopt het.

01-04-2021 15:55


Auteur: Frank Hermans - gelderlander.nl/nijmegenHerseningreep in de MRI-scanner.  

Herseningreep in de MRI-scanner.

Videostill.


NIJMEGEN - Het Radboudumc hoopt een doorbraak te forceren bij de behandeling van patiënten met een zeldzame kwaadaardige hersentumor, het zogeheten glioblastoom. Bij patiënten bij wie een operatie niet mogelijk is, gaan neurochirurgen de hersentumor gericht wegbranden met laserlicht.

Het betreft een voor Nederland nieuwe behandeling. ,,Onderzoek in het buitenland laat hoopvolle resultaten zien", meldt neurochirurg Mark ter Laan van het Radboudumc. 


4 miljoen:


Het Nijmeegse ziekenhuis krijgt met UMC Utrecht 4 miljoen euro om de innovatieve therapie in Nederland te gaan toepassen. De ziekenhuizen gaan effect, complicaties en kosten van deze behandeling nauwkeurig monitoren. Steun krijgen ze van de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie en de patiëntenvereniging hersenletsel.nl. Ook wordt het effect onderzocht op de overleving en de kwaliteit van leven. 


Een glioblastoom wordt in Nederland jaarlijks ontdekt bij 1.100 mensen. Gemiddelde levensduur na diagnose is 2 jaar. Bij 30 procent is een 'traditionele' operatie bij voorbaat kansloos. Volgens neurochirurg Ter Laan is de laseringreep voor patiënten veel minder ingrijpend dan een hersenoperatie. Het gericht wegbranden van tumorweefsel kan plaatsvinden in een MRI-scanner. De chirurg laat zich bij de ingreep leiden door beelden die het apparaat levert. Schade aan omliggend weefsel met belangrijke functies is te voorkomen.


Dat de twee ziekenhuizen miljoenen krijgen voor de nieuwe behandeling, is opmerkelijk. Neurochirurg Pieter van Eijsden: ,,Omdat hersentumoren vrij uitzonderlijk zijn, wordt relatief weinig in dit onderzoek geïnvesteerd in vergelijking met andere tumoren."De Tekst gaat verder onder de Foto:Een hersentumor van de kankerpatient wordt meestal operatief verwijderd.

Een hersentumor van de kankerpatient wordt meestal operatief verwijderd.

Foto: Hollandse Hoogte / Bert Verhoeff. 


Nazorg ic-patiënten:


Het Radboudumc krijgt ook nog eens ruim 4 miljoen euro voor twee andere studies. Met onder meer het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Rijnstate gaan onderzoekers kijken hoe nazorg voor ic-patiënten verbeterd kan worden. Doel is om vaak optredende langdurige vermoeidheid, spierzwakte, angstklachten en geheugenproblemen te voorkomen. 


Magnetische stimulatie:


Met ggz-instellingen gaat het Nijmeegs academisch ziekenhuis ook een nieuwe behandeling uitproberen van dwangstoornissen. Het gaat om het opwekken van elektrische stroom in de hersenen door middel van magnetische stimulatie. Aanvullende cognitieve gedragstherapie zou daarmee effectiever worden. Bij de helft van de 100.000 Nederlanders die kampen met een dwangstoornis, helpt het bestaande zorgaanbod niet of niet langdurig. 
Bron: www.gelderlander.nl