Jan (67) uit Helmond had geen haast, maar het was goed dat hij naar het ziekenhuis kwam.

09-05-2020 19:28Auteur:Rob de Bruyn - ed.nl/helmond
Dermatoloog Marieke Roozeboom van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond onderzoekt twee bultjes op de borst van Jan Rijken.

Dermatoloog Marieke Roozeboom van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond onderzoekt twee bultjes op de borst van Jan Rijken.

Foto: René Manders/DCI Media.
HELMOND - Nog voor hij kan plaatsnemen in de wachtruimte, wordt Jan Rijken door dermatoloog Marieke Roozeboom welkom geheten. Op afstand. Geen hand. De 67-jarige Helmonder mag meteen mee. Hij is een van de eersten die weer in het Elkerliek Ziekenhuis terechtkunnen voor een regulier consult. 


Rijken is zonder gezelschap gekomen. Dat is in lijn met de adviezen. Bij de entree van het ziekenhuis kreeg hij de vraag of hij klachten heeft die kunnen duiden op een besmetting met coronavirus Covid-19. En hij moest zijn handen schoonmaken met desinfecterende gel. 


Voor veel patiënten is het even zoeken. Aangepaste looproutes, waarschuwingsborden, wachtruimtes waar de meeste kussens zijn weggehaald of zitplaatsen met tape zijn afgeplakt. Wie bij binnenkomst wel coronasymptomen rapporteert, moet uit voorzorg een mondkapje op. 


Het is rustig. Afspraken worden ruimer ingepland, zodat mensen elkaar zo min mogelijk kruisen. Normaal gesproken zit de gecombineerde wachtruimte van dermatologie, reumatologie, internisten en maag-darm-leverartsen goed vol, nu heerst de leegte. 


Twee bultjes konden wel even wachten:

Meneer Rijken had geen haast. "Ik dacht: ze zullen het vast druk hebben met coronapatiënten", zegt de inwoner van Brandevoort. En dus stelde hij zijn contact met het Elkerliek uit. Die twee bultjes op zijn borst konden wel even wachten. 


Bij vermoedens van huidkanker is dat inderdaad zo, beaamt Roozeboom. Maar uiteraard komen mensen met zulke verschijnselen nu als eerste aan bod. Ze hebben voorrang op iemand met acné, om eens iets te noemen. "Daar is ook begrip voor", ervaart de dermatoloog. "En hoewel wij bij uitstek veel op afstand kunnen beoordelen, moet ik verdachte plekjes toch altijd even in het echt zien."


Omdat Rijken geen symptomen van Covid-19 heeft, verloopt het consult voor Roozeboom precies zoals vóór de coronacrisis zou zijn gebeurd: geen 1,5 meter dus, geen schort, geen mondkapje, geen veiligheidsbril. "Als iemand ineens begint te kuchen of niezen, grijp ik natuurlijk wel naar beschermingsmaterialen", zegt de jonge arts. 


Persoonlijk contact toch fijner:

Dermatologen kunnen relatief eenvoudig weer opstarten. Roozeboom: "Wij zijn veel minder afhankelijk van radiologie (scans, red.) dan andere afdelingen. En wij kunnen dus veel op afstand beoordelen, met behulp van foto's of een beeldverbinding." Voor een deel zal dat de nieuwe standaard worden. Maar Roozeboom vindt het persoonlijke contact fijner. "Omdat je dan non-verbale signalen veel beter oppikt." 


Aan het begin van de coronacrisis zat ze naar eigen zeggen hele dagen te bellen. Omdat de reguliere zorg verder in de pauzestand stond, draaide ze ook een crisisdienst op de spoedeisende hulp. Zoals dat voor veel meer artsen gold. Roozeboom kreeg eerst een spoedcursus, hield zich vooral bezig met het ondervragen van (vermoedelijke) coronapatiënten en werkte onder leiding van iemand anders. "Ik vond het prettig om ook op die manier mensen te kunnen helpen. Daarvoor ben ik arts geworden." 


Veel mensen nog bang:

Nu de reguliere zorg weer voorzichtig draait, stuit Roozeboom op een nieuw fenomeen. "Ik merk dat veel mensen vanwege corona bang zijn om naar het ziekenhuis te komen. Ik had zelfs een man van 35 die het niet aandurfde. Terwijl hij een indicatie had om vooral langs te komen. Dus ik zeg: wacht niet. Je kunt hier veilig terecht." 


Bij Jan Rijken speelde angst voor een ziekenhuisbezoek geen enkele rol. Zelfs nu de diagnose luidt dat hij inderdaad huidkanker heeft, oogt hij rustig. Komende donderdag gaat hij onder het mes. Poliklinische ingreep. "Ik heb voor wel hetere vuren gestaan." 
Bron: www.ed.nl