Jana (18) en haar zieke turntrainer Superr opa vragen met hun YouTubekanaal aandacht voor kankeronderzoek.

18-03-2020 10:31Auteur: Lisa Vogel - ad.nl/amersfoort.Jong: Jongeren vertellen over wie en wat ze belangrijk vinden.Jana Zimmermann uit Hoogland.

Jana Zimmermann uit Hoogland.

Foto: Lisa Vogel.
Al zolang ze zich kan herinneren doet de Hooglandse Jana Zimmermann (18) aan turnen. Sinds kort heeft ze zelfs een YouTubekanaal, waarin zij en haar trainer de hoofdrol spelen.


Wat maakt turnen zo'n leuke sport?

,,Het over de kop gaan, de gekke stunts en dingen doen die de gemiddelde persoon niet kan. Op mijn vierde begon ik met turnen. Inmiddels train ik zo'n vier tot vijf keer per week. Dit doe ik bij twee verenigingen: Nika Hoogland en GymXL. Bij de eerste club train ik al jaren, waardoor deze mensen een beetje als familie zijn gaan voelen. Ik zou ze niet willen missen."


Ooit gedroomd om topsporter te worden?

,,Toen ik jonger was, had ik wel mijn dromen. Inmiddels weet ik dat topsport en een leuk sociaal leven niet samengaan. Daarom ben ik er trots op dat ik én op hoog niveau turn en nog steeds de tijd heb voor andere dingen. Ooit wil ik nog wel een medaille halen op het Nederlands kampioenschap. Dat is me nog niet gelukt, maar ik train er hard voor. Veel mensen denken vaak dat je met turnen uitgeleerd raakt. Als dat zo was, zou ik het nu niet eens meer doen. Uitdaging en nieuwe dingen uitproberen, is voor mij ontzettend belangrijk. Sinds een paar weken heb ik samen met mijn trainer zelfs een YouTubekanaal: Team Superr. Opa."


Vanwaar dit kanaal?

,,We wilde graag een YouTubekanaal beginnen, maar dan wel met een maatschappelijk doel. Superr opa, zoals we onze trainer bij GymXL noemen, heeft al zes jaar leukemie. Om aandacht te vragen voor onderzoek naar kanker, zijn we dit kanaal gestart. Inmiddels staat de teller op meer dan 6800 abonnees en dat terwijl de eerste video pas eind februari live stond. Heel gaaf! In de video's wordt veel gelachen, zie je leuke stunts en natuurlijk alles van onze trainer. Mijn zusje maakt de video's. Elke zondag om 11.00 uur komt er een nieuwe video online."


Komt sport voor in jouw toekomstbeeld?

,,Zeker. Ik zit in het tweede jaar van de sportopleiding op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Mijn familie is heel sportief, ik ben er mee grootgebracht. Mijn broer voetbalt, mijn zus heeft elke sport al uitgeprobeerd en mijn moeder geeft sportles. Zonder sport zou ik heel ongelukkig worden. Ik zou het leuk vinden om les aan anderen te geven en mijn enthousiasme over te brengen.''
Bron: www.ad.nl