Janny maakt beha's voor vrouwen met één borst: 'Je moet je nog steeds sexy voelen'.

20-10-2021 17:54Janny (64) maakt beha's voor vrouwen die een borst kwijt zijn.

Wat doe je als je de diagnose borstkanker krijgt en hierdoor een van je borsten moet laten weghalen? Reconstructie met eigen weefsel of een prothese van siliconen zijn veel gekozen opties. Maar de 64-jarige Janny Karst uit Gees koos ervoor om met één borst door het leven te gaan en maakt nu speciale lingerie voor vrouwen die een borst missen.


In 2018 kreeg Janny voor de tweede keer te horen dat ze borstkanker had. "Ik moest aan de chemo en ik moest mijn borst missen", vertelt ze aan EditieNL. "Vrij snel werd plastische chirurgie voorgesteld als optie. Maar ik had voor mezelf al het idee dat ik helemaal geen siliconen wilde. Want het is niet de vraag of ze gaan lekken, maar wanneer."


Met één borst door het leven:


En de borst laten reconstrueren met eigen weefsel zag ze ook niet zitten. "Dus ik dacht: ik word één-borstig." Hier werd bij borstkankercentrum Het mamacentrum van Treant in Hoogeveen met verbazing op gereageerd. "Niemand kiest hiervoor. Want iedereen wil toch symmetrisch zijn?" Het centrum wist geen raad met haar vraag naar geschikte lingerie, dus ging Janny zelf op zoek naar een oplossing.


"Ik kwam na een lange zoektocht terecht bij een vrouw in Den Haag die beha's maakte voor vrouwen die één borst hebben, maar dat vond ik wel ver weg." Dus besloot Janny om het heft in eigen handen te nemen.


Eigen lingerie:


"Ik ben een opleiding gaan doen om zo mijn eigen lingerie te kunnen maken." Vorig jaar deed Janny examen en kon ze daadwerkelijk voor zichzelf aan de slag. "Ik wilde het op de markt brengen. Ik werd er blij van en hoop andere vrouwen ook blij te kunnen maken."


Janny heeft haar eigen bedrijfje Moi Lingerie gelanceerd. Zij maakt zelf de lingerie van begin tot eind. "Dat kost me zo'n veertien dagen, het is maatwerk voor iedere vrouw."


De beha's die Janny maakt zijn namelijk anders dan normale beha's. "Door bestraling verandert je weefsel, hierdoor kunnen beha's vaak niet lekker meer zitten. Ze kunnen zelfs pijn doen. Het is ontzettend belangrijk dat je beha's lekker zitten en dat je je er een beetje sexy in voelt." Ook zit er geen opvulling in de cup aan de kant waar de borst is weggehaald. 


Asymmetrisch is oké:


Voor Janny is het belangrijk dat de vrouwen waar ze beha's voor maakt zich lekker in hun vel voelen. "Hoe mooi is het als je jezelf in de spiegel aankijkt en je dan kunt zeggen dat je mooi bent, in lingerie die lekker zit." Geld verdienen is voor haar een bijzaak. "Ik hoef niet heel groot te worden, ik hoop vooral dat vrouwen mij kunnen vinden."Een van de creaties van Janny

Een van de creaties van Janny.

Bron: www.rtlnieuws.nl/editienl