Japans bedrijf koopt Deventer 'kernwapens tegen kanker' voor 38 miljoen euro.

01-08-2020 18:37


Auteur: Lex van Kooten - ad.nl/deventer
Frank Nijsen, wetenschappelijk directeur van Quirem Medical in Deventer en verbonden aan Radboudumc, is mede-ontdekker van kleine radioactieve bolletjes tegen kanker.

Frank Nijsen, wetenschappelijk directeur van Quirem Medical in Deventer en verbonden aan Radboudumc, is mede-ontdekker van kleine radioactieve bolletjes tegen kanker.

Foto: Quirem Medical.


 Door hun innovatie leven patiënten met levertumoren tot twee jaar langer. Straks misschien zelfs nog meer. Quirem Medical, het Deventer high-techbedrijf van Frank Nijsen en Jan Sigger, is nog lang niet klaar en richt de pijlen nu ook op hersentumoren en alvleesklierkanker. De overname door een Japanse 'reus' moet dat een impuls geven.


Quirem maakt microscopisch kleine, radioactieve bolletjes en vuurt die met miljoenen tegelijk als een precisiebombardement af op tumoren. Artsen spuiten de bolletjes in de leverslagader, die zich steeds fijner vertakt; de bolletjes stranden in de haarvaten van de tumoren en daar doodt de straling kankercellen. 

     

Of zoals ceo Jan Sigger dat zegt: ,,We vallen de tumor van binnenuit aan." Als een soort kernwapens tegen kanker. Bestraling van buitenaf is vaak minder precies en tast ook eerder gezond weefsel eromheen aan. Wij weten dat wij met ons product iets kunnen betekenen voor heel veel patiënten en dat willen we graag zo snel mogelijk bereiken.

Jan Sigger,  ceo Quirem Medical.De verrichtingen van het Deventer bedrijf, dat vijf jaar geleden als start-up begon, vielen al langer op. Quirem zocht en vond in het begin financieel steun bij aandeelhouders en Terumo, de Japanse multinational in medische technologie. Die samenwerking beviel zo goed, en breidde de afgelopen jaren ook steeds verder uit, dat het Japanse bedrijf Quirem nu heeft overgenomen.Tekst gaat verder onder de Foto:Frank Nijsen (wetenschappelijk directeur) en Jan Sigger (ceo) van Quirem Medical dat nu in Japanse handen is.


Frank Nijsen (wetenschappelijk directeur) en Jan Sigger (ceo) van Quirem Medical dat nu in Japanse handen is.

Foto: Quirem Medical.
 


Terumo heeft 38 miljoen euro over voor het Deventer bedrijf, dat de afgelopen vijf jaar groeide van 15 naar 35 medewerkers en nu in handen is van een medische reus. Het Japanse concern telt 25.000 medewerkers en is actief in 160 landen, netto omzet vorig jaar ruim 5 miljard euro. Jan Sigger ziet de overname als een belangrijke stap om de radioactieve bolletjes in de wereld te zetten. 


Behandeling met de bolletjes heeft nu een Europees keurmerk en vindt toepassing in acht landen in Europa. ,,Terumo heeft het netwerk, de marketingkennis en ook de reputatie om de stap naar de rest van de wereld te maken. Dat zouden wij alleen nooit voor elkaar krijgen."Tekst gaat verder onder de Foto:
Sterk vergrote afbeelding van de radio-actieve bolletjes van Quirem Medical die zich aan een tumor gehecht hebben.

Sterk vergrote afbeelding van de radio-actieve bolletjes van Quirem Medical die zich aan een tumor gehecht hebben.

Foto: Quirem Medical.
 

,,Het gaat de aandeelhouders van Quirem niet om financieel gewin. Dan hadden we niet Terumo, maar een private equity of venture capital fonds opgezocht. En het is echt niet zo dat Frank en ik die 38 miljoen even met elkaar delen. Wij weten dat wij met ons product iets kunnen betekenen voor heel veel patiënten en dat willen we graag zo snel mogelijk bereiken."


Helemaal nieuw zijn het soort radioactieve bolletjes waarmee Quirem werkt niet. Bijzonder aan de Deventer variant is dat je op een mri-scan precies de verspreiding van de bolletjes kunt zien en de activiteit kunt meten. Quirem maakte de software die je daarvoor nodig hebt zelf en werkt samen met onderzoekers en medici. Die banden zijn heel nauw.Tekst gaat verder onder de Foto:
De vestiging van Quirem Medical in Deventer.

De vestiging van Quirem Medical in Deventer.

Foto: Quirem Medical.
 

Medisch bioloog Frank Nijsen, medebedenker van de bolletjes, werkt twee dagen per week als wetenschappelijk directeur voor Quirem; de rest van de week is hij associate-professor bij het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen. Daar werkt hij ook aan verbeteringen en nieuwe toepassingen van radio-embolisatie, zoals de behandelmethode met radioactieve bolletjes heet. Leverkanker is vaak dodelijk. Als opereren of chemotherapie geen uitkomst meer biedt, kan een precisiebombardement van de bolletjes helpen.


,,Ermee genezen kan nog niet", zegt Sigger. Maar wel het leven verlengen. Alleen al in Nederland krijgen jaarlijks 3500 patiënten de diagnose leverkanker of leveruitzaaiingen, wereldwijd zijn dat er anderhalf miljoen.Tekst gaat verder onder de Foto:
In deze capsule van nog geen vijf centimeter hoog zitten meer dan 30 miljoen minuscule radioactieve bolletjes.

In deze capsule van nog geen vijf centimeter hoog zitten meer dan 30 miljoen minuscule radioactieve bolletjes.

Foto: Quirem Medical. 

Quirem is bezig de behandeling met microbolletjes nog verder te verbeteren. Zo ontwikkelt het Radboudumc - met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek - een naald met stuurbare punt, die je in alle richtingen kunt buigen. Op die manier kunnen artsen de bolletjes - live op een beeldscherm - nog preciezer op een tumor richten en in de toekomst misschien ook bijsturen. Quirem is een van de partners in het onderzoek.


Het bedrijf zal in Deventer blijven en houdt van Terumo een grote eigen bewegingsvrijheid. Jan Sigger: ,,Zij zien dat Nederland een goede infrastructuur biedt, met hooggekwalificeerd personeel en goede academische partners waar wij mee kunnen samenwerken. Nederland is een goede uitvalsbasis en dat weet Terumo."


Video met uitleg:

In onderstaand filmpje - dat ook op de website van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. staat - legt Frank Nijsen uit hoe de methode met de bolletjes werkt.


Anders dan concurrenten gebruikt Quirem radioactief holmium, dat niet alleen met bètastraling de tumor aanpakt, maar ook gammastraling afgeeft. Die elektromagnetische straling maakt het mogelijk de hoeveelheid en straling van de bolletjes precies in beeld te brengen met scans (zoals ct en mri).


De bolletjes blijven in het lichaam zitten. De radioactieve werking ervan houdt na een paar dagen op. Quirem en Radboudumc onderzoeken nu - samen met andere partners - of de behandeling ook werkt voor mensen met hersentumor en alvleesklierkanker, net als levertumoren ziektes met een grote kans op overlijden.


Bron: www.ad.nl