Je hoeft geen roker te zijn om longkanker te krijgen.

17-01-2022 16:57(HealthDay) - Denk je dat je veilig bent voor longkanker omdat je nog nooit hebt gerookt? Denk nog eens na.


Hoewel het roken van sigaretten de belangrijkste oorzaak van longkanker is, is het mogelijk om de ziekte te krijgen zonder ooit op te lichten.


"Iedereen met longen kan longkanker krijgen", zegt Dr. Missak Haigentz Jr., hoofd van de afdeling Thoracale en Hoofd- en Hals Medische Oncologie aan het Rutgers Cancer Institute van New Jersey in New Brunswick.


In feite schat een nieuwe studie van het Amerikaanse National Cancer Institute dat 10% van de mannen en 20% van de vrouwen die longkanker krijgen, nog nooit tabaksproducten hebben gebruikt. Volgens de studie zijn er drie soorten longkanker bij niet-rokers .


"Wat we al weten, is dat longkankers, ondanks dat ze onder de microscoop vergelijkbaar lijken, zich anders kunnen ontwikkelen bij nooit- rokers , en deze informatie over moleculaire verschillen heeft al een enorme impact gehad op de manier waarop we de ziekte behandelen met gerichte kankertherapieën." Haigentz zei in een Rutgers persbericht.


Longkanker bij niet-rokers is het gevolg van andere bekende blootstellingen, waaronder radongas of passief roken Blootstelling aan asbest brengt een risico met zich mee voor mesothelioom, een zeldzame vorm van kanker die het dunne weefsel aantast dat de meeste inwendige organen van een persoon bedekt.


"Alles wat we inademen, kan onze luchtwegen en longen mogelijk blootstellen aan schadelijke stoffen die kanker kunnen veroorzaken - we hebben deze nog niet allemaal geïdentificeerd," zei Haigentz.


Bij rokers wordt het vaak veroorzaakt door jarenlange blootstelling aan kankerverwekkende stoffen in tabaksrook . Deze stoffen veroorzaken meerdere genetische veranderingen in cellen die de longen bekleden.


Haigentz zei dat dit nieuwe onderzoek wetenschappers helpt te begrijpen hoe rokers en nooit-rokers kunnen profiteren van behandelingen zoals gerichte kankertherapieën.


Op basis van de moleculaire kenmerken van longkanker hebben wetenschappers onlangs verschillende effectieve behandelingsopties ontwikkeld die gericht zijn op de biologie, zei Haigentz. Er worden meer vorderingen verwacht.


Niet-rokers die zich zorgen maken over longkanker kunnen volgens Haigentz een aantal stappen ondernemen.


Het belangrijkste is: begin nooit met roken. Experts bevelen nu longkankerscreening aan met jaarlijkse lage dosis CT-scans voor diegenen die significant zijn blootgesteld aan roken, inclusief voormalige rokers. En test uw huis op radongas.


"Het belangrijkste is dat we het stigma van longkanker moeten verwijderen ; begrijp dat er mensen zijn die hun hele leven hebben gerookt en nooit kanker krijgen, en er zijn mensen die nog nooit hebben gerookt en die longkanker krijgen", zei Haigentz.Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.medicalxpress.com/news