Je ontlasting zegt iets over je gezondheid: ‘Raak niet in paniek als je drol er één keer iets anders uitziet’.

22-02-2021 18:13


Auteur: Rianne van der Molen - ad.nl/gezondFoto: Getty Images.
 


Lieve Poep Kalender: We kijken niet graag in de toiletpot, maar dat zouden we toch vaker moeten doen. De makers van de Lieve Poep Kalender en Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting weten waarom.


André van Duin zei het onlangs nog bij het tv-programma Matthijs gaat door: ,,Kijk eens wat vaker achterom, als het niet goed is moet je direct naar de dokter. Bij mij is het goed gekomen, omdat ik er op tijd bij was.'' Van Duin werd succesvol behandeld voor darmkanker nadat hij een plasje bloed bij zijn ontlasting zag.


,,Veel mensen zijn bezig met gezond eten, maar praten liever niet over hoe ons voedsel eruit komt'', zegt ayurvedisch consulent Julia Blohberger, die met collega Roos Neeter de Lieve Poep Kalender samenstelde. Op hun kalender staan tips voor een soepele stoelgang, maar ze willen vooral dat mensen inzicht krijgen in wat eruit komt. 


Het is verstandig om dat te weten, zegt ook gezondheidsvoorlichter Marianne Rook van de Maag Lever Darm Stichting. ,,Je ontlasting zegt veel over je spijsvertering en de werking ervan. Door af en toe om te kijken, merk je veranderingen eerder op. Belangrijk, want als je ontlasting er anders uit gaat zien, kan dat wijzen op een aandoening.'' Vier punten waar je volgens deze deskundigen op moet letten.

 


De een gaat twee keer per dag, een ander drie keer in de week. Dat is allemaal normaal.
Frequentie: Wat is voor jou normaal?

,,Het is goed om met regelmaat het afval van je voeding kwijt te raken'', zegt Neeter. ,,Als het te lang in je lichaam zit, wordt je ontlasting harder en droger. En wanneer je te vaak gaat, kan je lichaam voedingsstoffen niet genoeg opnemen. Als je spijsvertering goed functioneert, voel jij je ook goed. Wanneer dit niet het geval is, kun je je zwaar, flauw en chagrijnig voelen.''


Volgens Rook is een dagelijkse gang naar het toilet niet per se noodzakelijk. ,,De een gaat twee keer per dag, een ander drie keer in de week. Dat is allemaal normaal. Je moet vooral weten wat jouw normale frequentie is. Door dat te weten, zullen veranderingen sneller opvallen.''


Vorm: Een rijpe banaan is het best:


,,Een gezond exemplaar heeft de vorm van een rijpe banaan, waarbij je niet veel hoeft af te vegen'', zegt Blohberger. ,,Het liefst komt hij er in één stuk makkelijk uit.'' Daar is Rook het helemaal mee eens. ,,Andere vormen kunnen duiden op problemen. Droge, harde keutels ontstaan bijvoorbeeld als de ontlasting te lang in je darmen heeft gezeten.

 


Tekst gaat verder on der de Foto:

   


Wanneer een drol een beetje slijmerig is, kan dit betekenen dat je darm geïrriteerd is. Diarree kan onder andere veroorzaakt worden door een verkeerd voedingspatroon, een voedselinfectie of een buikgriep. Als je langer last hebt van een van die vormen, is het verstandig om een arts in te schakelen.''


Kleur: Ontdek een andere kleur tijdig:


,,Een gezonde drol ziet er bruin uit'', zegt Blohberger. ,,Wanneer die gelig van kleur is, kan dat betekenen dat er te veel vet in de ontlasting zit. In de kalender bespreken we alle mogelijke kleuren. Je hoeft niet in paniek te raken als hij er één keer iets anders uitziet. Maar als de kleur vaker ongezond oogt, is een gesprek met een consulent of arts noodzakelijk.''


Een andere kleur tijdig ontdekken is volgens Rook belangrijk. Vooral bloedsporen kunnen zorgelijk zijn. ,,Al kunnen die ook een redelijk onschuldige oorzaak hebben, bijvoorbeeld aambeien. In dat geval zie je vaak een helderrode kleur. Andere bloedsporen kunnen wijzen op darmkanker. Als de ontlasting er meer zwart uitziet, kan er sprake zijn van bloedverlies uit het eerste deel van het spijsverteringskanaal, zoals je slokdarm, maag of dunne darm. Bij bloed in de ontlasting is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts voor verder onderzoek.''Natuurlijk is er altijd een beetje geur, maar wanneer je een ontzettend zure lucht ruikt, heeft dat vaak een oorzaakVolgens Rook geven andere spijsverteringsaandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom of alvleesklierontsteking, in het begin elders in het lichaam vage klachten. ,,Een verandering in het ontlastingspatroon kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is met de spijsvertering.''


Geur: De perfecte drol ruikt niet heel erg:


,,Natuurlijk is er altijd een beetje geur, maar wanneer je een ontzettend zure lucht ruikt, heeft dat vaak een oorzaak'', zegt Neeter. ,,Die geur kan komen door vet eten, koolhydraatrijk voedsel of doordat de ontlasting te lang in het lichaam heeft gezeten. Als je het huisafval lang binnen laat staan, gaat dat uiteindelijk ook meuren.'' Je lichaam worstelt dan als het ware om het voedsel te verteren.


Dat is niet alleen zo bij ongezond eten, stelt Blohberger. ,,Salade is natuurlijk goed voor je, maar die rauwe groenten zijn wel lastig verteerbaar. Door je eten lekker door te koken, bijvoorbeeld in een stoofpot, maak je het je lichaam makkelijker. Al geldt bij alle klachten die iets langer aanhouden: bezoek vooral je huisarts.''Lieve Poep Kalender, jouw gids naar een gezonde spijsvertering verschijnt dinsdag 23 Feb 2021 bij Kosmos (€15).


Op de website van de Maag Lever Darm Stichting (mlds.nl) vind je de Poepwijzer, met meer informatie over wat je ontlasting zegt over je gezondheid.
Bron: www.ad.nl