Jelle (13) haalt HPV-vaccin: ‘Dit is belangrijk, het beschermt tegen kanker’.

09-03-2022 17:00

 

Auteur: Gerlach Hochstenbach - bndestem.nl/bergen-op-zoom

 

 

De 13-jarige Jelle Tjeerdsma laat zich in sporthal De Boulevard in Bergen op Zoom vaccineren tegen HPV. 

Pix4Profs/Marcel Otterspeer.

 
 
 
 
 
 
 
BERGEN OP ZOOM - Deze week is in West-Brabant begonnen met een nieuwe vaccinatiecampagne. Duizenden West-Brabantse tieners krijgen een prik tegen het humaan papillonvirus (HPV) dat behalve baarmoederhalskanker vijf andere kankersoorten kan veroorzaken. Voor het eerst komen nu ook jongens hiervoor in aanmerking.
 
In sporthal De Boulevard in Bergen op Zoom werden tot afgelopen weekend prikken tegen het coronavirus gezet. Maar de samenstelling van de vaccinatie is nu van een geheel andere orde. GGD West-Brabant start deze dinsdag met een grootscheepse inentingsactie tegen HPV. Na Bergen op Zoom volgt een reeks andere plaatsen in de regio.
 

 

We hebben 27.000 kinderen van 10 tot en met 17 jaar uitgeno­digd. Volgend jaar krijgt nog een keer zo'n groep een uitnodi­ging

Tamara Klaassen, GGD West-Brabant.

 
 
 
Het is een drukte van jewelste in de sporthal. Honderden kinderen, de meesten vergezeld van vader of moeder, laten zich op deze eerste dag van de vaccinatiecampagne prikken. ,,We hebben 27.000 kinderen van 10 tot en met 17 jaar uitgenodigd. Volgend jaar krijgt nog een keer zo'n groep een uitnodiging”, zegt Tamara Klaassen, adviseur volksgezondheid bij GGD West-Brabant. ,,Daarnaast hebben 8000 kinderen die geboren zijn in 2008 een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren tegen meningokokken.”

Het HPV-vaccinatieprogramma is enkele jaren geleden uitgebreid nadat de Gezondheidsraad adviseerde om de prik ook aan jongens aan te bieden. Bovendien werd de prikleeftijd verlaagd van 13 naar 10 jaar.  Maar vanwege de coronapandemie moest die uitbreiding worden uitgesteld. Het reguliere vaccinatieprogramma werd wel uitgevoerd.

 

 

Al is de kans misschien heel klein dat je van het virus kanker krijgt, dan nog vind ik het belangrijk. Je weet het maar nooit

Jelle Tjeerdsma.

 
 
 
De 13-jarige Jelle Tjeerdsma uit Bergen op Zoom is een van de jongens die zich vandaag zowel tegen HPV als meningokokken laten vaccineren. ,,Ik vind het heel belangrijk om dit te doen. Kinderen moeten beschermd zijn tegen virussen. Al is de kans misschien heel klein dat je van het virus kanker krijgt, dan nog vind ik het belangrijk. Je weet  het maar nooit. Dus ik raad het iedereen aan.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
 
Ook de 12-jarige Noëlle van Poeijer krijgt een vaccinatie tegen het HPV-virus. 

Pix4Profs/Marcel Otterspeer.

 
 
 
 
 
Rond de 1100 vrouwen en 400 mannen krijgen jaarlijks kanker dat door HPV is veroorzaakt. Het gaat behalve om baarmoederhalskanker, om kanker in de vagina, anus, penis, mond en keel. ,,Als je alleen al kijkt naar baarmoederhalskanker", zegt Klaassen, ,,daar sterven elk jaar 250 vrouwen aan. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar als je het door een simpele prik de kans op het krijgen van dat type kanker met 90 procent verkleint, dan moet je die kans eigenlijk niet laten lopen.”

Dat vindt ook de 12-jarige Noëlle van Poeijer uit Bergen op Zoom, die samen met haar moeder naar de sporthal is gekomen. ,,Ik ben blij dat ik hierdoor beschermd ben. Dat wanneer ik ouder ben niet denk, had ik het toen maar gedaan.”

 

 

Seksueel contact:


HPV is erg besmettelijk. Je kunt het oplopen door seksueel contact met iemand die een infectie heeft. Omdat een vaccin het meest effectief is voordat jongeren seksueel actief zijn, vond de Gezondheidsraad het noodzakelijk om  de prikleeftijd naar 10 te verlagen. Klaassen: ,,Kinderen tot en met 14 jaar hebben twee prikken nodig. Oudere tieners bouwen minder snel afweer op en krijgen daarom drie vaccinaties; in mei begint de tweede ronde, in het najaar de derde.”
 

Grote opkomst:


Voor GGD West-Brabant is het afwachten hoeveel kinderen gehoor geven aan de oproep om zich tegen HPV te laten vaccineren. ,,We hopen natuurlijk op een grote opkomst. Onze vaccinatiegraad ligt van oudsher rond de 70 procent, dat is ons streven. Die 70 procent is overigens hoger dan het landelijk gemiddelde.”

 

Klaassen kan zich voorstellen dat mensen denken , ‘daar heb je die GGD weer met opnieuw een vaccinatie’, na anderhalf jaar prikken tegen corona. ,,Ja", beseft ze, ,,Het is veel. Maar ja, infectieziekten zijn van alledag. Het gaat echt niet minder worden in de toekomst. We zullen nog wel met meer ziekten worden geconfronteerd.”
 
 
 

De Tekst gaat verder onder de Foto: 

 
Sporthal De Boulevard in Bergen op Zoom. Waar tot afgelopen weekend prikken tegen het coronavirus werden gezet, vaccineert GGD West-Brabant nu kinderen tegen HPV en meningokokken. 

Pix4Profs/Marcel Otterspeer.

 
 
 
 
 
 
Het vaccineren blijft dit jaar niet niet beperkt tot HPV en meningokokken, verspreid over verschillende periodes. ,,In mei staat het vaccineren tegen DTP en BMR voor 9-jarigen weer op het programma. We prikken nog steeds tegen het coronavirus. Daarnaast zijn we bezig met bepaalde beroepsgroepen, zoals sekswerkers, die een prik kunnen krijgen tegen hepatitis B. En ook het reizen naar verre landen gaat weer beginnen, dus willen mensen zich beschermen tegen dengue en gele koorts. Nee, saai is het niet. Voorlopig is er werk genoeg. Maar we doen het graag en streven op alle fronten naar een zo groot mogelijk bereik.”
 

Na Bergen op Zoom doen de GGD-prikkers Etten-Leur, Roosendaal, Made, Almkerk, Rucphen, Zevenbergen en Breda aan. Op ggdwb.nl staan de precieze data. Op de uitnodiging staat een tijdstip waarop iemand zijn of haar prik kan halen. Ben je verhinderd dan kun je ook op een ander moment, in een andere plaats, terecht. Een afspraak daarvoor maken is niet nodig.

 

 

 

Bron: www.bndestem.nl