Jesse (27) uit Oldenzaal in actie voor zijn doodzieke moeder.

09-01-2019 17:53


Auteur: Elke Agten - ad.nl/oldenzaalDe moeder van Jesse Brugts heeft longkanker en is uitbehandeld. Ze richten zich nu op alternatieve geneesmiddelen, maar kunnen dit niet bekostigen. Daarom is Jesse een crowdfundingactie gestart voor zijn moeder.

Foto: Emiel Muijderman.
OLDENZAAL - De moeder van Jesse Brugts uit Oldenzaal strijdt al bijna twee jaar tegen longkanker. Hoewel de artsen niets meer voor haar kunnen doen, weigert haar zoon haar op te geven. Reguliere medicatie werkt niet meer. De student voert daarom een crowdfundingactie voor het bekostigen van haar alternatieve medicatie. 

"Ik had al lange tijd het gevoel dat het niet goed ging met mijn moeder", begint de 27-jarige Jesse zijn verhaal. "Ik kan het niet goed uitleggen, het was een soort onderbuikgevoel." Zelf ervoer de 54-jarige Anita geen klachten maar zij beloofde haar zoon om waakzaam te zijn. Toen ze op een gegeven moment ademhalingsproblemen kreeg, maakte ze toch maar eens een afspraak bij de huisarts. Jesse kreeg gelijk. In februari 2017 werd bij Anita de diagnose longkanker gesteld. Hun wereld stond even stil. 


"Er brak toen een hele onzekere tijd aan", vertelt Jesse. "Ziekenhuis in en uit, medicijnen, bestralingen, alles kwam voorbij." Na een slopende en uitputtende periode kregen ze na een paar maanden eindelijk het verlossende woord: zijn moeder was genezen verklaard. Beter nieuws was er niet. 


Mokerslag:


Ik had al lange tijd het gevoel dat het niet goed ging met mijn moeder

Jesse Brugts.


Helaas duurde dat geluk niet lang. De 27-jarige Jesse vertrok voor vrijwilligerswerk naar Afrika en belde regelmatig met zijn moeder, die in Zaandam woont. Tijdens die telefoontjes keerde het onbestemde gevoel terug. "Ze begon weer te hoesten, hapte naar lucht, kreeg steeds meer pijn. Ik drong erop aan dat ze weer naar het ziekenhuis ging", blikt Brugts terug. "Een maand later kwam de mokerslag: de longkanker was terug, inclusief uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Ze konden niets meer voor haar doen."


Anita kreeg het medicijn Iressa voorgeschreven. Een middel dat een leven met enkele maanden, soms jaren, kan verlengen. 70 procent van de gebruikers wordt echter na circa negen maanden resistent voor het middel en overlijdt daarna vaak binnen een jaar. Een ondraaglijke gedachte voor Jesse. "In februari zijn de negen maanden voorbij en moet mijn moeder opnieuw naar het ziekenhuis. De spanning die dit met zich meebrengt is echt enorm groot."


Omdat reguliere medicatie geen zin meer heeft, verdiepte de jonge Oldenzaler zich in alternatieve geneeswijzen. Een laatste redmiddel. Mocht het zijn moeder niet genezen, dan vermindert het in elk geval haar klachten, zo redeneert hij. "Ik heb enorm veel gelezen over alternatieve middelen en ook met kankerpatiënten gepraat die zelf erg veel baat hebben gehad bij deze vorm van medicatie. Zo kwam ik er stukje bij beetje achter wat voor mijn moeder zou kunnen werken." Foto: Emiel Muijderman. 


Crowdfunding:

Er is echter een probleem: de verzekeraar vergoedt geen euro. "Daar kan ik echt heel boos om worden", zegt Brugts. "Ik vind het bizar dat er niet meer onderzoek naar gedaan wordt. De mensen die deze producten maken geven het soms gewoon letterlijk weg omdat ze weten hoe goed het werkt." De kwaliteit van de in Nederland verkrijgbare farmaceutische wiet laat vaak te wensen over, volgens de student. "Mijn moeder moet het nu hebben van de oliën."


Omdat moeder Anita nu leeft van een uitkering, begon Brugts een crowdfundingactie. Een laatste strohalm waarmee hij minimaal een bedrag van 2500 euro hoopt op te halen. "Met dat geld kunnen we sowieso de komende tien maanden haar vitamines en oliën betalen", legt hij uit.


"Wellicht is ze zelf in staat om in de tussentijd een deel van haar uitkering apart te leggen, en kan ik zelf ook het een en ander bijdragen." 


Waardering:

Wat zijn moeder zelf van de actie vindt? "Haar eerste reactie was: 'Oké, wat gebeurt hier?' Ze vindt het moeilijk om hulp te accepteren, maar ik merk aan alles dat ze het enorm waardeert. Dat er mensen zijn die haar financieel willen steunen, geeft haar soms een bezwaard gevoel. Ik herken dat wel." Volgens Jesse is zijn moeder iemand die vooral geeft in plaats van neemt.


"Vroeger vond ze het bijvoorbeeld leuk om zichzelf  op te tutten. Was vaak in de weer met haar kapsel en kocht mooie kleding. Omdat ze nu bijna geen haar meer heeft en ook de kleding niet meer draagt, geeft ze alles weg aan mensen die het volgens haar beter kunnen gebruiken. Zo is ze."


De teller staat nu op 605 euro. Een bedrag waar de 27-jarige al enorm blij mee is. De actie en de situatie van zijn moeder beheerst momenteel voor een groot deel zijn leven. Maar Brugts zet door. "Mijn moeder heeft haar hele leven hard gewerkt en is echt een taaie tante. Ondanks alles blijft ze heel positief. Ik weiger om haar op te geven."Bron: www.ad.nl