Jojanneke Deenik gaat Mont Ventoux op voor goede doel.

08-02-2020 20:08Jojanneke Deenik is momenteel al druk bezig om zich voor te bereiden.  

Foto: Eigen Foto.
HEEMSTEDE Jojanneke Deenik is een sportieve dame, die zich graag voor het goede doel inzet. In 2018 liep ze de Machu Picchu trail om geld op te halen voor de actie MS Missie Peru en komende september beklimt ze de Mont Ventoux met de fiets voor Tour de Shanon, een hersentumorfonds. Een bijzondere prestatie, want de deelnemers aan deze tour zijn allemaal mensen met een beperking.


Het idee om geld op te halen voor Tour de Shanon, komt voort uit de actie die Deenik eerder met vier andere dames voor MS Missie Peru deed. "Met vijf vrouwen met MS hebben we in 2018 diverse acties georganiseerd om geld op te halen voor onderzoek naar MS en dat was een geweldig succes. Uiteindelijk hebben we meer dan 30.000 euro opgehaald voor onderzoek en wij hebben al het geld zelf overgemaakt en langs gebracht bij het onderzoeksteam van MS Research, waanzinnig gaaf. En wat heeft dat ons als team een inspiratie gegeven, maar ook heel veel mensen om ons heen. Enerzijds ging het om de sponsordeal en anderzijds om te laten zien dat inzet, inspiratie en motivatie veel positieve invloed kan hebben op een ziekte als MS, maar ook voor mensen met anders lichamelijke beperkingen of gezonde mensen. Wij hebben zoveel mooie reacties gehad. Afgelopen september werd ik door Rinie Bretels, een oud teamlid van MS Missie Peru, benaderd over een fiets actie voor het hersentumorfonds genaamd Tour de Sharon. Sharon is een vrouw die herstellende is van een hersentumor en heel veel baat ervaart bij het fietsen en het trainen voor een doel. Zij heeft eerder de Mont Ventoux gefietst en nu wilt zij de Ventoux 3 doen, dus drie keer de Mont Ventoux op. Ik besloot bijna gelijk hier ook aan mee te willen doen".


Het bijzondere aan de Tour de Sharon is dat er allemaal mensen meedoen met een lichamelijke beperking. Bijvoorbeeld een aantal mensen met MS, Sharon zelf met haar herstel van een hersentumor en iemand met een longziekte. Het gezamenlijke doel is geld ophalen voor het hersentumorfonds, een instantie waar Deenik zelf ook affiniteit mee heeft. "Ik ken in mijn directe omgeving meerdere mensen die geveld zijn door een hersentumor en ook een aantal mensen die helaas zijn overleden door deze vreselijke ziekte. Ik heb mensen echt zien veranderen, het is echt heel aan en ingrijpend. Vandaar dat ik mij voor dit doel volledig wil inzetten".


Op 6 september vertrekt Deenik met haar team naar Frankrijk en op 11 september 2020 beklimmen de deelnemers aan de tour de Mont Ventoux met de fiets. Om de klim goed te kunnen doorstaan, wordt inmiddels hard getraind. De Mont Ventoux wordt ook wel de berg van de wind genoemd, hetgeen al aangeeft dat het geen makkelijke opgave zal worden.


Daarnaast wordt er gezocht naar sponsoren die het goede doel willen steunen. Kijk hiervoor op www.ventoux3.org/jojanneke-deenik
Bron: www.heemsteedsecourant.nl/lokaal