Jos uit Asten kreeg peniskanker door het HPV-virus.

16-02-2022 17:54Foto: Jos Faro (61)

Acht op de tien mensen raken in hun leven tenminste één keer besmet met het humaan papillomavirus (HPV).


In de meeste gevallen ruimt je lichaam het zelf op, maar dit ene virus kan ook zes vormen van kanker veroorzaken. Daarom krijgen na meisjes nu ook jongens een uitnodiging om zich tegen HPV te laten vaccineren. De brieven liggen vanaf begin februari 2022 op de mat. In Noord-Brabant worden de eerste prikken begin maart 2022 gezet.


Jos Faro (61) uit Asten had er vroeger graag een gekregen. Een HPV-infectie leidde bij hem tot peniskanker: "Om te voorkomen dat er gevaarlijke kankercellen zouden achterblijven, is de helft van mijn penis verwijderd." 


HPV komt heel veel voor en is erg besmettelijk; 80% van de mensen die seksueel actief is, raakt ooit geïnfecteerd. Het lichaam ruimt het virus vaak binnen twee jaar zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Dan kan een voorstadium van kanker of zelfs een kwaadaardige tumor ontstaan. Dat laatste overkwam Jos: "Ik was begin dertig toen ik last kreeg van huiduitslag op mijn penis. De huisarts schreef een zalfje voor, maar de blaasjes trokken niet weg en het bleef heel veel pijn doen. Ik kreeg een ander zalfje, later weer één en ga zo maar door. Ik heb heel wat jaren zonder resultaat gesmeerd om mijn zogenaamde eczeem en schimmelinfecties de baas te worden. In de hoop dat het de klachten zou verlichten, werd ik vervolgens besneden. Die operatie leverde alleen maar meer ellende op. De huid van mijn penis was helemaal kapot en mijn vrouw en ik hadden bijna geen seks meer door de pijn. Het heeft ruim vijftien jaar geduurd voordat de artsen erachter kwamen dat het peniskanker was. De diagnose is ontzettend moeilijk te stellen. Natuurlijk gaf het ook een bepaalde duidelijkheid, maar tegelijkertijd stortte mijn wereld in."


Verschillende factoren:


Of iemand wel of geen kanker krijgt door HPV is van veel verschillende factoren afhankelijk. Het heeft onder andere te maken met de plek waar de cellen groeien en de mate waarin de cellen afwijken. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk en kunnen kanker aan de penis, anus, vagina, baarmoederhals, schaamlippen en in de mond- en keelholte veroorzaken. De tijd tussen besmetting met HPV en het ontstaan van kanker is meestal meer dan vijftien jaar. Een HPV-infectie op zich heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Wel kunnen de eventuele gevolgen invloed hebben op het krijgen van kinderen, bijvoorbeeld door het ontstaan van een bepaalde vorm van kanker en de behandeling daarvan.  


Terug in de tijd:


Jos is inmiddels genezen verklaard, maar vond het moeilijk om zich na zijn operatie nog 'man' te voelen: "Het was erg ingrijpend, maar ook de onwetendheid van mensen vond ik lastig. 'Je had prostaatkanker toch, Jos?' vroegen klanten toen ik weer aan het werk ging. Peniskanker is veel minder bekend en echt totaal iets anders. De uroloog vermoedde dat de kanker diep in mijn penis zat en wilde voorkomen dat er gevaarlijke kankercellen zouden achterblijven. Daardoor ben ik mijn halve penis kwijtgeraakt. Dat heeft een enorme impact gehad op mijn leven en op mijn zelfbeeld. Het werd pas beter nadat een goede plastisch chirurg me kon helpen door een stuk aan mijn penis te zetten, maar echt mezelf ben ik nooit meer geworden. Ik ben kankervrij, maar altijd bang dat de ziekte weer terugkomt. Het traject dat ik heb doorlopen gun je je ergste vijand niet, daarom ben ik zo blij dat nu ook jongens de kans krijgen zich te laten vaccineren. En omdat de leeftijdsgrens omlaaggaat, kan HPV-kanker minder om zich heen grijpen. Jongeren die zich niet laten vaccineren lopen het risico net zo ziek te worden als ik of ze zouden een ander kunnen besmetten. Als ik terug in de tijd zou kunnen reizen, zou ik die prik zeker hebben gehaald!"   


Kanker voorkomen:


Jaarlijks krijgen in Nederland bijna vierhonderd mannen een vorm van HPV-kanker, 80% daarvan kan worden voorkomen als jongens zich laten vaccineren. Daarnaast krijgen zo'n 1.100 vrouwen kanker door HPV, waarvan ongeveer 75% kan worden voorkomen met de HPV-vaccinatie. In Nederland wordt gebruik gemaakt van een vaccin dat beschermt tegen HPV-typen 16 en 18. Na vaccinatie maakt het lichaam antistoffen aan, zodat het virus na een infectie snel herkend en opgeruimd wordt. Het vaccin beschermt tenminste tien jaar en werkt het beste voordat een HPV-besmetting aanwezig is. HPV kan worden overgedragen tijdens de seks, maar de besmetting kan ook via vingers of de mond gebeuren. Het gebruik van een condoom biedt bescherming, maar de overdracht van HPV wordt hiermee nooit helemaal voorkomen.


Grote doorbraken:


In een aantal Europese landen - Duitsland, België, Ierland, Luxemburg en Noorwegen - worden naast meisjes ook jongens gevaccineerd tegen HPV. Veel andere landen zijn net gestart, starten binnenkort of overwegen de HPV-vaccinatie voor jongens. Oscar Brouwer, uroloog in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, vindt dat een goede ontwikkeling: "Peniskanker is een zeldzame ziekte, de meeste mensen weten niet eens dat het bestaat. Het is nogal een taboeonderwerp en ook schaamte speelt een rol. Toch wordt het jaarlijks bij zeker honderdvijftig mannen vastgesteld. En het is niet alleen een oude-mannenziekte, het aantal mannen vanaf dertig jaar met peniskanker neemt toe en ongeveer de helft van de gevallen begint met een HPV-infectie. Daarom is het goed dat ook jongens zich kunnen laten vaccineren. Wat mij betreft zijn er weinig argumenten om niet voor een HPV-vaccinatie te kiezen, uit alle onderzoeken blijkt dat eventuele bijwerkingen mild en niet blijvend zijn. Ook weten we nu zeker dat jong vaccineren beter is, het liefst voordat iemand seksueel actief is. Er waren recent grote wetenschappelijke doorbraken: studies laten zien dat de HPV-vaccinatie echt goed beschermt en dat baarmoederhalskanker na vaccineren veel minder vaak voorkomt. Dat is toch heel mooi nieuws?"


Over de HPV-vaccinatie:


De vaccinatie tegen HPV is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het vaccin dat wordt gebruikt, is in 2007 op de markt gebracht en wordt vanaf 2010 in het Nederlandse vaccinatieprogramma gebruikt. In de eerste tien jaar werden ongeveer 800.000 meisjes volledig gevaccineerd tegen HPV. Vanaf 2022 wordt het HPV-vaccin na een advies van de Gezondheidsraad ook aan jongens aangeboden. Tegelijkertijd gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. Alle kinderen ontvangen de uitnodiging in het jaar dat ze tien worden.


In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, een uitnodiging om zich alsnog te beschermen tegen HPV-kanker.


Je wel of niet laten vaccineren is een persoonlijke keuze en dus niet verplicht.


Zie ook www.rvp/nl/hpv
Bron: www.siris.nl/nieuws