Julia (18) uit Hengelo schaatst 200 kilometer voor KiKa: ‘Heb een streefbedrag’.

10-01-2020 18:07


Auteur: Anne Loohuis - ad.nl/hengeloJulia Wilms.

Foto: Julia Wilms.

HENGELO - Jaarlijks overlijden veel mensen aan kanker. Ook jonge kinderen. Reden voor de Hengelose Julia Wilms (18) om geld in te zamelen voor de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Op dinsdag 21 januari 2020 schaatst ze geld bij elkaar tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. 


1. Waarom doe je mee aan de Alternatieve Elfstedentocht?

"Ik zag op Facebook een advertentie over schaatsen voor KiKa. Ik schaats al sinds mijn 6de en train meerdere keren per week bij de Hengelose ijsclub. Ik vond de actie van KiKa dan ook een mooie combinatie van een hobby en iets goeds doen voor de maatschappij."


2. De tocht is 200 kilometer lang. Hoe bereid je je hier op voor?

"Ik schreef mij een jaar geleden in en ik begon deze winter met twee keer per week een uur rondjes schaatsen. Anderhalve week geleden schaatste ik 100 kilometer op de ijsbaan in Biddinghuizen. Een buitenbaan van 2,5 kilometer. Daar deed ik inclusief enkele pauzes vijf uur over." 


3. En hoe ging dat?

"Goed. Ik had daarna geen spierpijn, alleen een beetje last van mijn enkels. Maar dat kwam, omdat er geen steunzolen in mijn schaatsen zaten." 


4. Verwacht je dat het op de Weissensee net zo goed gaat?

"Dat weet ik niet. Het hangt van de kwaliteit van het ijs af. Als dat goed is, dan schaats ik zo weg. Maar als er plassen op liggen en er scheuren in het ijs zitten, dan wordt het lastiger. Ik begin om zeven uur 's morgens aan de tocht en moet in elk geval voor zes uur 's avonds aan mijn laatste ronde beginnen, anders mag ik de tocht van 200 kilometer niet af maken."  


5. Hoeveel geld haalde je al op?

"Zo'n 650 euro. Mijn streefbedrag is 1000 euro, maar meer mag natuurlijk altijd."


Wie geld wil doneren kan dat doen via de website: www.schaatsvoorkika.nl/julia-wilmsBron: www.ad.nl