Jurgen (31) is schoon van kanker, maar dat blijkt schone schijn.

09-10-2021 18:04Auteur: Bert Janssen - pzc.nlJurgen huilt van geluk als hij 'schoon' wordt verklaard. Hij overwint leukemie. Ruim een jaar later blijkt het schone schijn. De bloedkanker verslaat de strijdende Hengeloër.


Hij dirkt zich op om naar de Hengelose kermis te gaan, voor het allerlaatst. Tot zijn verbazing rijdt die zondag een bus voor, met 'SV Borne' op de koersrol. Die supportersvereniging van FC Twente brengt het doodzieke lid de laatste eer. 'Jurgen, voor altijd één van ons!', spat van een spandoek. Rode fakkels branden. Wout Brama wenst hem in een filmpje 'heel veel sterkte'. Jurgen houdt het niet droog. Een week later sterft hij.


Hij groeit op aan een woonerf in de Hengelose wijk Hasseler Es. Annelies en Rob, zijn ouders, krijgen veel kraamvisite voor hun eerste. Eén van de bezoekers is goede kennis Tineke Kuiperij. Nu is uitgerekend zij uitvaartspreekster.


De tekst gaat verder onder de Foto:Enkele weken voor zijn dood heeft de Bourgondiër meegedaan aan een fotoshoot.

Enkele weken voor zijn dood heeft de Bourgondiër meegedaan aan een fotoshoot. 

JLF Foto- en Filmstudio.

Vuurwerkbom:


In de Johan Buziaustraat maakt hij vrienden voor het leven. Jurgen, Michel en Coen ravotten en halen kattenkwaad in het kwadraat uit. "Een bekraste auto, een gesneuvelde ruit door een vuurwerkbom of keepershandschoenen die hoog in een boom hingen? Dat zou die nette, lieve Jurgen toch nooit doen?", vraagt Michel van Ballegooij retorisch. De makkers weten beter.


Jurgen voetbalt, maar mist talent. Soms zit hij als keeper veters te strikken en suist de bal zo in de goal. Als knaapjes van pakweg 10 jaar, drinken Jurgen en Michel op buurtfeesten stiekem bier van de tap. Van kleins af heeft Jurgen een sterke band met zijn zusje Rosan. Ondanks pesterijen zijn ze dol op elkaar.De tekst gaat verder onder de Foto:


Tijdens de laatste gezamenlijke vakantie in Julianadorp geniet hij van zee en duinen.

Tijdens de laatste gezamenlijke vakantie in Julianadorp geniet hij van zee en duinen. 

Foto: Esmée Kanters.

Natuurliefde:


Hij kiest de agrarische opleiding AOC in Almelo, richting Bos en Natuur. Jurgen is gek op bos en bloemen. Hij legt natuurliefde vast op foto's, geschoten rond kasteel Twickel. Hij slaagt.


Jurgen werkt bij de boomkwekers Menkehorst (Hengelo) en Boomkamp (Borne). Hij sleept met stronken van pakweg 80 kilo en krijgt rugklachten. Door een dubbele hernia ligt-ie weken plat.


Hij verlegt zijn koers en wordt taxichauffeur. Hij bestuurt een schoolbus en geniet. "Hij maakte overal een feestje van", zegt Annelies. Maar nachtdiensten passen niet bij hem. "Hij wilde terug in 't groen."


Burn-out:


Bij Scholten in Deurningen verzorgt hij tuinplanten. Volgens vader Rob maakt hij werkweken van 70 uur, ook om hun appartement in te richten. Jurgen woont net samen met Esmée Kanters, op zijn 22ste krijgen ze een relatie. Door een burn-out zit contractverlenging er niet in.


Hobby's zat: darten, uitgaan bij Bruins in Saasveld, judoën, tennissen, gamen, uilen verzamelen én FC Twente. De vrienden sluiten zich aan bij supportersvereniging Borne. Jurgen is bij altijd in de Grolsch Veste en is bij veel thuiswedstrijden. Het laatste spektakelstuk dat-ie kan bijwonen is zondag 22 augustus van dit jaar, FC Twente-Ajax: 1-1.


Knobbel in zijn nek:


In februari 2018 voelt hij zich lusteloos. Er zit een knobbel in zijn nek. Woensdag 14 maart belt een dokter. 'Het is niet goed, kom maar langs'. De diagnose van de MST-oncoloog: acute lymfatische leukemie. De volgende dag al ligt hij in het ziekenhuis voor de eerste chemokuur. Er volgen er nog 89. Jurgen is boos, dat juist hem deze rotziekte treft. Maar een testament opmaken, zoals in een intakegesprek wordt geopperd? Dat vertikt hij. Jurgen gaat de strijd aan.


Chemokuren en bestralingen slaan aan. De waarden in bloed en beenmerg maken indruk op behandelaars. Om volledig te genezen, krijgt hij stamcellen van een onbekende jongeman. Hij is hondsberoerd, maar de therapie in het Leids UMC helpt.


Been in babyland:


In de ziekteperiode is zusje Rosan zwanger. Jurgen vindt het prachtig. Voor hun ouders is het dubbel. Annelies: "Met het ene been in chemoland en het andere in babyland."Ik kan de regen niet tegenhou­den. Maar als ik dat kon, deed ik het.

Esmée Kanters, zijn vriendin.Het verlossende telefoontje volgt dinsdag 12 maart 2019: Jurgen is schoon, de kankercellen zijn verslagen. Gelukstranen vloeien. Een maand later wordt James geboren, hij is een trotse oom.


Hij botst met het UWV over een WIA-uitkering. Sollicitaties bij drie bedrijven mislukken. 'Je hebt het woord 'risico' op je voorhoofd. Dat je alle kwaliteiten in huis hebt voor de functie, doet er niet toe', zegt hij vorig jaar in deze krant.


Na vijf weken:


Uiteindelijk kan hij 12 uur per week aan de slag bij Onderhoud Enschede BV, onderdeel van de gemeente. Hij heeft het naar de zin, maar de arbeidsvreugde is van korte duur. Na vijf weken keert de leukemie terug. De grond slaat onder zijn voeten vandaan en die van alle dierbaren. 


Opnieuw volgen opnames en kuren. Maar bij de zoveelste beenmergpunctie, in juli 2021, krijgt Jurgen de ergste boodschap: de medische stand kan niets meer voor hem betekenen. Uitbehandeld, 31 jaar jong.


Hij beslist over zijn slotakkoorden. Na de indrukwekkende huldiging, een week voor hij overlijdt, deelt Jurgen een laatste bericht: 'Voor altijd één van jullie'.


Met wijn en bier:


Rond 350 mensen condoleren. Niet in een 'klinisch' uitvaarthuis, maar in het Wapen van Beckum, met wijn en bier. De vrienden-supporters bieden een shirt met handtekeningen van alle FC Twente-spelers aan. 


Bij de crematieplechtigheid loopt uitvaartleidster Rita Markslag voor de zwarte rouwwagen. Opnieuw branden fakkels, rode mist waait door Usselo. Zes vrienden dragen de kist, met een kleurrijk bloemstuk erop. Bon Jovi zingt Bed of Roses. 


Broodje beenham:


Na de plechtigheid wordt geen koffie met cake geserveerd. Bourgondiër Jurgen heeft beslist dat belangstellenden een biertje met een broodje beenham kunnen kiezen. Net als in de Grolsch Veste.


Jurgen van Geelen is op 15 mei 1990 in Hengelo geboren en daar op 26 september 2021 overleden.Voor inlichtingen/tips: b.janssen@tubantia.nlDe vriendengroep hengelt bij Weerselo naar forel. Ondanks dat hij niks met vissen heeft, vangt Jurgen als enige wat.

De vriendengroep hengelt bij Weerselo naar forel. Ondanks dat hij niks met vissen heeft, vangt Jurgen als enige wat. 

Foto: Robin Nijland.

Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.pzc.nl