Kan botkanker worden voorkomen? Dit is wat een expert zegt.

12-02-2022 16:56GEZONDHEID.Iemands risico om botkanker te krijgen neemt toe met de leeftijd, genetische aandoeningen, bepaalde botziekten of blootstelling aan hoge doses straling. Dus, is het mogelijk om het risico op botkanker te verminderen?Botkanker (Pexels)

Botkanker (Pexels)

De loutere vermelding van 'C-woord' kan iedereen zenuwachtig maken. De gevreesde ziekte kan overal in het lichaam beginnen en zich naar andere delen verspreiden naarmate het vordert. Het is altijd beter om de kanker in de kiem te smoren voor een betere behandeling.

Het risico op bepaalde vormen van kanker kan worden verminderd door een gezondere levensstijl aan te nemen - beter eten, fysiek actief blijven, weg van vervuilende stoffen en over het algemeen op weg naar een gezonde manier van leven. Deskundigen zeggen echter dat dit meestal niet het geval is bij de meeste botkankers. 

Iemands risico op botkanker neemt toe met de leeftijd, genetische aandoeningen zoals Li-Fraumeni en erfelijk retinoblastoom, bepaalde botaandoeningen zoals de ziekte van Paget of blootstelling aan hoge doses straling. Dus, is het mogelijk om het risico op botkanker te verminderen?

"Hoewel het risico bij veel soorten kanker, zoals borstkanker, baarmoederhalskanker, longkanker enz. kan worden verminderd door aanpassingen in levensstijl aan te brengen, zoals dieet, lichaamsbeweging en andere levensstijlkeuzes, is er in het geval van botkanker, vooral primaire kankers, geen manier om te beschermen tegen de meeste van deze vormen van kanker," vertelde Dr. Vijay Agarwal, hoofdconsulent - Medische Oncologie, Aster RV Hospital aan HT Digital.

"Deze risicofactoren kunnen niet worden gewijzigd en er zijn geen aanpasbare risicofactoren voor de levensstijl die primaire botkanker veroorzaken", voegt dr. Agarwal toe.

De oncoloog zegt dat het verminderen van het risico op het ontwikkelen van kanker in het algemeen de kans verkleint dat botten uitzaaiingen ontwikkelen. Dit kan door een gezonde levensstijl te leiden. "Roken en overmatig alcoholgebruik zijn twee grote risicofactoren die de immuniteit kunnen schaden en leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker,"

Wat is botkanker en wat zijn de symptomen?


Kanker in de botten wordt botkanker genoemd en kan primair of secundair zijn. De meest voorkomende symptomen van botkanker zijn onder meer pijn ter plaatse, vermoeidheid, koorts, ongewone zwelling in bepaalde gebieden en moeite met het bewegen van een lichaamsdeel.


Primaire botkankers ontstaan ​​uit de cellen van de botten en worden sarcomen genoemd. Bij uitgezaaide botkankers komen kankers voort uit verschillende organen zoals borst-, long-, schildklier-, nier-, prostaat-, enz. En verspreiden zich vervolgens naar de botten.


Belang van botgezondheid:


"De gezondheid van de botten moet worden gehandhaafd door regelmatige lichaamsbeweging, regelmatige inname van calcium, groene bladgroenten en eiwitten zoals melk en melkproducten zoals kaas, paneer, verse melk, groenten zoals donkere bladgroenten zoals broccoli, paksoi, lange vingers vette eiwitbronnen zoals vis, enz. kunnen bijdragen aan een goede botgezondheid", zegt dr. Agarwal.


De expert stelt ook oefeningen voor die de botten versterken, zoals gewichtsdragende en weerstandsoefeningen, cardio-activiteiten zoals hardlopen, dansen, aerobics of games zoals squash, tennis, voor een goede gezondheid van de botten.


"Vroege detectie is de beste manier om de behandelingsresultaten te verbeteren, dus houd de symptomen nauwlettend in de gaten", besluit hij.Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.
Bron: www.hindustantimes.com/lifestyle/health