Kan het kwaad om alcohol te drinken voor, tijdens of na kanker?

09-11-2020 19:03
Er is sterk bewijs dat alcohol de kans dat je kanker (opnieuw) krijgt vergroot. Ook heeft alcohol invloed op de behandeling van kanker. Drink daarom liever geen alcohol.


Lees in dit artikel over alcohol en de preventie van kanker, en over alcohol tijdens en na de behandeling voor kanker.


Alcohol en de preventie van kanker:

Om je kans op kanker te verkleinen, kun je het beste geen alcohol drinken. Alcohol vergroot de kans op verschillende soorten kanker, namelijk mond-, keel- en strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, maagkanker, leverkanker, borstkanker en darmkanker.


Het maakt niet uit of je wijn, bier of whisky drinkt. Het is de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is. Als je wel wilt drinken, neem dan niet meer dan één glas alcohol per dag. Ons advies geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.


Eén glas wijn per dag gezond?

Nee, één glas wijn per dag is niet gezond. Er is geen reden om voor je gezondheid om alcohol te drinken. Mogelijke voordelen wegen niet op tegen de nadelen.Lees onze tips voor minder alcohol op www.wkof.nl


Alcohol bij de behandeling van kanker:

Tijdens de behandeling van kanker kan alcohol ervoor zorgen dat de chemotherapie minder goed werkt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de chemotherapie sneller wordt afgebroken in je lichaam en daardoor minder effect heeft. Daarnaast zitten er in alcoholische dranken zoals wijn bepaalde stofjes, flavonoïden genaamd, die de verspreiding van medicijnen in het lichaam verstoren.


Wanneer je wordt behandeld of medicijnen gebruikt, vraag altijd aan je arts of je alcohol mag drinken. Wanneer je een gevoelige of pijnlijke mond hebt door de behandelingen of bij een tumor in de mond, keel of slokdarm, wordt alcohol afgeraden.


Alcohol na de behandeling van kanker:

Na de behandeling van kanker gelden de adviezen ter preventie van kanker: het beste is om geen alcohol te drinken. Wil je toch alcohol drinken, neem dan niet meer dan één glas per dag.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl