Kan ik bij kanker zonder zorgen kruidenthee drinken ?

02-03-2020 17:02

kruidenthee.Ja, bij kanker kan je zonder problemen kruidenthee drinken. Wel wordt afgeraden om zogenaamde 'afslankthee' of kruidenthee met Sint-Janskruid te drinken, omdat deze soorten thee mogelijk negatieve effecten hebben.Wat is kruidenthee?

Thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Afhankelijk van de manier waarop de theebladeren bewerkt worden, ontstaan verschillende theesoorten, zoals groene, zwarte, oolong en witte thee. Deze theesoorten bevatten verschillende hoeveelheden cafeïne. Ook zitten er in thee bepaalde antioxidanten die ook in cacao en wijn zitten.

Kruidenthee is niet gemaakt van bladeren van de theeplant, maar van andere gedroogde planten, kruiden en/of specerijen. Daarom is kruidenthee officieel geen thee en bevat het ook geen cafeïne. Ook de hoeveelheid antioxidanten verschilt. Voorbeelden van kruidenthee zijn kamillethee (gedroogde bloemen), rooibosthee (gedroogde plant), pepermuntthee (kruiden) en zoethoutthee (gedroogde specerijen).


Wat blijkt uit onderzoek?

Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar het effect van kruidenthee bij kanker. Wel zijn er onderzoeken gedaan in reageerbuizen en bij proefdieren. Daaruit lijken bepaalde soorten kruidenthee (rooibosthee, honingbosthee) in sterk geconcentreerde vorm de groei van tumoren mogelijk te kunnen remmen.


Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuizen kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuizen. Meer onderzoek is daarom nodig.


Ons advies:

Veel soorten kruidenthee worden al lange tijd gedronken door mensen zonder dat er gezondheidsproblemen zijn gevonden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook geen aanwijzing voor een nadelig effect van kruidenthee. Daarom kun je kruidenthee zonder zorgen drinken tijdens kanker. Het kan helpen om voldoende vocht binnen te krijgen.


Er zijn wel uitzonderingen. Zo bestaan er theesoorten die worden verkocht als 'afslanktheeën'. Deze kruidentheeën kunnen senna bladeren bevatten die je darmen kunnen verstoren en laxerend kunnen werken.


Ook wordt afgeraden om theevarianten met Sint-Janskruid te drinken tijdens de behandeling van kanker. Sint-Janskruid kan namelijk de werking van allerlei soorten medicijnen beïnvloeden. Zo blijkt uit enkele onderzoeken dat Sint-Janskruid de werking van bepaalde chemotherapieën kan verminderen. Het advies is daarom om geen thee met Sint-Janskruid te drinken.Lees ook:

Waarom moet ik veel drinken tijdens chemotherapie?


Krijg ik kanker van warme dranken?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl