Kan ik de kans op kanker verkleinen door paddenstoelen te eten ?

29-01-2020 17:08

paddenstoelen.Er zijn geen overtuigende bewijzen dat paddenstoelen de kans op het krijgen van kanker kunnen verkleinen.Er is meer en uitgebreider onderzoek nodig voordat wij een aanbeveling hierover kunnen doen.Paddenstoelen behoren tot de schimmels. Wereldwijd zijn er heel veel verschillende paddenstoelen, met in Nederland al meer dan 5000 soorten. Niet elke paddenstoel is eetbaar. Sommige paddenstoelen zijn giftig. Het kan lastig zijn om te zien of een paddenstoel wel of niet eetbaar is, daarom wordt het afgeraden zelf paddenstoelen te plukken in het bos. Tegenwoordig wordt er telkens meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidseffecten van paddenstoelen.


Wat blijkt uit onderzoek?

Uit het grootste, wetenschappelijke onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 blijkt dat er geen bewijs is dat het eten van paddenstoelen de kans op kanker beïnvloedt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het eten van paddenstoelen en de kans op het krijgen van kanker in mensen.


Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek. Daarom is er meer en uitgebreider onderzoek nodig.


Het eten van rauwe paddenstoelen:

Het eten van rauwe paddenstoelen wordt afgeraden door het Voedingscentrum. Rauwe paddenstoelen bevatten namelijk de gifstof Agaritine. Het eten van grote hoeveelheden Agaritine is giftig en mogelijk ook kankerverwekkend. Daarom wordt er aangeraden de paddenstoelen te koken of te bakken, want dan wordt de Agaritine gedeeltelijk afgebroken.


Ons advies:

Er is onvoldoende bewijs dat paddenstoelen een preventieve werking hebben op het ontstaan van kanker. Daarom is er meer en uitgebreider wetenschappelijk onderzoek nodig. Wij raden aan om paddenstoelen te eten omdat je ze lekker vindt en niet met het doel om kanker te voorkomen.


Ook passen paddenstoelen in een gevarieerde, gezonde voeding.


Ga nooit zonder deskundige begeleiding wilde paddenstoelen plukken.Lees ook:

Kan ik paddenstoelen eten bij kanker en de behandeling ervan?

Stimuleren bèta-glucanen de afweer?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl