Kan wortelsap het risico op kanker verminderen of de ziekte afremmen ?

17-02-2020 17:50

wortelsap.
Wortelsap past binnen een goede voeding om de kans op kanker te verkleinen, net als andere soorten groente en fruit. Wortelsapconcentraten of supplementen met een grote hoeveelheid bètacaroteen worden echter afgeraden, vooral voor mensen die roken. Er is geen bewijs gevonden dat het drinken van wortelsap kanker kan afremmen.Wat is wortelsap?

Wortelsap wordt gemaakt van wortels. In wortelsap dat je in de supermarkt kunt kopen zit naast wortel vaak sinaasappelsap en soms is er ook suiker aan toegevoegd. Wortelsap bevat, als er geen suiker is toegevoegd, weinig calorieën en veel van bètacaroteen, vitamines en mineralen. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor bètacaroteen.


Wat blijkt uit onderzoek?

Uit een overzichtsartikel waarin verschillende onderzoeken naar het effect van wortel(sap) zijn samengevat, blijkt dat het eten of drinken van wortel(sap) mogelijk de kans op longkanker kan verkleinen. Mensen die veel wortels aten of wortelsap dronken bleken minder vaak longkanker te krijgen dan mensen die weinig wortels aten of wortelsap dronken. Uit een ander overzichtsartikel bleek dat mensen die veel wortels aten of wortelsap dronken bleken minder vaak borstkanker te krijgen dan mensen die weinig wortels aten of wortelsap dronken. Er is nog meer onderzoek nodig om deze resultaten te bevestigen.


Negatief effect bij rokers:

In Finland en Amerika zijn studies gedaan naar het effect van bètacaroteen met grote groepen rokers en mensen die in het verleden zijn blootgesteld aan asbest. De deelnemers kregen dagelijks een supplement met een grote hoeveelheid bètacaroteen of een placebo (nepmiddel). Er werd verwacht en gehoopt dat bètacaroteen rokers zou beschermen tegen longkanker, omdat dit ook bij onderzoek in muizen werd gezien. Tijdens de studie ontdekten de onderzoekers echter dat de deelnemers die supplementen met bètacaroteen hadden gekregen juist vaker longkanker ontwikkelden dan de deelnemers die de placebo hadden gekregen.


Ons advies:

Wortelsap en andere groenten en fruit rijk aan bètacaroteen passen binnen een gezonde voeding.


Grote hoeveelheden bètacaroteen, zoals in wortelsapconcentraten en supplementen, zijn echter niet veilig. Het advies voor rokers is om niet meer dan 15 mg bètacaroteen per dag binnen te krijgen in de vorm van supplementen. Wanneer je gevarieerd eet met voldoende groenten en fruit, is het niet nodig om supplementen te nemen.


Lees ook:

Kan ik bietensap drinken bij kanker en de behandeling ervan?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl