Is paardenmelk gezonder dan koemelk ?

19-02-2020 16:41


vk-melk150

Melk.
Nee, paardenmelk is niet gezonder of ongezonder dan koemelk. Er zijn wel kleine verschillen in de samenstelling en de smaak.Verschillen tussen koemelk en paardenmelk.

Melk van koeien, paarden, geiten, schapen en kamelen bestaat uit dezelfde basisstoffen. Het grootste deel is water (90%). Daarnaast zit er in melkvet, lactose (melksuiker), eiwit en verschillende vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. De hoeveelheden van deze voedingsstoffen verschilt wel tussen de melksoorten. Dit kun je zien in de tabel hieronder.

Koemelk bevat meer calorieën, eiwitten, caseïne (een specifiek soort melkeiwit), vetten, vitamines en mineralen dan paardenmelk. Daarentegen zit er in paardenmelk meer lactose (melksuiker), waardoor de smaak zoeter is. Opvallend is dat de hoeveelheid vitamine B2 in paardenmelk behoorlijk lager is dan in koemelk.
Koemelk Paardenmelk
Energie (kcal)13294
Lactose (g)1013
Eiwitten (g) 75
Caseïne (g)52
Wei (g)11,5
Vetten (g)8,54,5
Kalium (mg)170112
Calcium (mg) 236186
Fosfor (mg) 178140
Vitamine B2 (mcg)31848
Vitamine D (mcg)0,5

0,5

Tabel: Verschillen in samenstelling tussen koemelk en paardenmelk (per glas van 200 ml)Wat blijkt uit onderzoek?

Uitgebreid onderzoek met meer dan 650.000 mensen heeft aangetoond dat melk beschermt tegen tumoren in de dikke darm. In dit onderzoek is echter niet gekeken naar paardenmelk in het bijzonder. Een verklaring voor het beschermende effect van melk zou de calcium in de melk zijn. In paardenmelk zit echter minder calcium dan in koemelk. Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan met mensen die laten zien dat paardenmelk meer of minder beschermt tegen kanker dan koemelk.Paardenmelk als vervanger van koemelk:

Mensen die allergisch zijn voor koemelk krijgen soms het advies om paardenmelk te proberen. Een deel van de mensen kan paardenmelk inderdaad wel zonder klachten drinken, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook een allergie voor paardenmelk bestaat. Voor mensen met lactose-intolerantie is paardenmelk geen goede vervanger, doordat in paardenmelk meer lactose zit dan in koemelk.


Rauwe paardenmelk:

Sommige mensen geloven dat het drinken van rauwe (paarden)melk een speciaal, gunstig effect zou hebben bij het voorkomen en behandelen van kanker. Hier is echter geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs voor. Net als bij rauwe koemelk, bestaat bij rauwe paardenmelk de kans dat deze is besmet met ziekmakende bacteriën. Dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee, met name voor zieke mensen met een verminderde weerstand.

Lees hier meer over rauwe melk bij kanker.


Ons advies:

Drink paardenmelk omdat je het lekker vindt, niet omdat het zou helpen bij de preventie of de behandeling van kanker.

Let op met rauwe paardenmelk als je een verminderde weerstand hebt.


Lees ook:

Kan ik rauwe melk gebruiken bij kanker?

Zijn melkproducten en calcium kankerverwekkend?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl