Kanker heb je samen op 'verwendag' in Veenendaal.

12-03-2018 18:02


Auteur: Redactie - ad.nl/utrechtFoto: Herman Stöver.
In het Veenendaalse Ontmoetingshuis trok de nieuwe stichting Bliss Shine for Cancer zaterdag 10 Maart 2018 alles uit de kast om kankerpatiënten en hun naasten een onvergetelijke 'verwendag' te bezorgen.


'Gelukkig eens wat anders dan ziekenhuis in, ziekenhuis uit.'


Ze zijn er gewoon een beetje beduusd van, de drie dames achter de stichting Bliss Shine for Cancer.   Arieta Hoek, Marjanne Lafère en Alja Keune hadden niet verwacht dat er zoveel belangstelling voor hun initiatief zou zijn. Niet dat ze er niet keihard voor gewerkt hebben. Sponsor na sponsor zijn ze langs gegaan, vrijwilligers werden geworven en promotie gemaakt. Maar nu ze vanuit een zitje de vele tientallen bezoekers en deelnemers voorbij zien komen, kunnen ze niet anders concluderen: ,,Dit overtreft onze stoutste verwachtingen


Even niet ziek:


Als je mensen wilt verwennen, moet je er geen geld voor vragen natuurlijk."

Arieta Hoek.


Lafère en Hoek hebben zelf kanker gehad. Ze weten uit die heftige periode hoe belangrijk het is om soms even niet met je ziekte bezig te hoeven te zijn. Om tijd voor jezelf te nemen en lekker verwend te worden. Zo ontstond het idee voor een Veenendaalse 'verwendag' voor kankerpatiënten en hun naasten. En verwend wordt er vandaag. Dames kunnen terecht bij de vele stands met schoonheidsbehandelingen, massages en kapsters. Boven in de sporthal vermaken kinderen zich met hockey of turnen en krijgen ouderen uitleg over fit blijven met en na kanker. Buiten is er een keur aan lekkere hapjes en drankjes te krijgen. Allemaal gratis. ,,Dat hebben we vanaf het begin af aan gezegd", vertelt Hoek. ,,Als je mensen wilt verwennen, moet je er geen geld voor vragen natuurlijk."


Steun:

In een hoekje van de sportzaal staan een paar dames over wat boeken over beweging en voeding gebogen. Ze hebben het reuze naar hun zin. ,,Ik heb borstkanker gehad", vertelt een van hen.


,,En dit hier zijn mijn zussen. Die hebben me tijdens de chemo zo ontzettend gesteund! Toen ik van deze dag hoorde zei ik gelijk 'daar gaan jullie mee naar toe'.


Ik wilde hen ook wel eens in het zonnetje zetten na alles wat ze voor mij gedaan hadden." De vrouwen hebben zich al laten verwennen bij de diverse beauty kraampjes, maar leerden ook al het nodige geleerd over de ziekte zelf. ,,Een mevrouw van het Radboud Ziekenhuis heeft heel informatief verteld over voeding na kanker. En de zin en onzin die daarover bijvoorbeeld op internet te vinden is."


In de gangen klinken flarden live muziek en staan er diverse informatieve stands van bijvoorbeeld ziekenhuis Gelderse Vallei. Ook café 'Doodgewoon' is present. Een treffende naam voor de ruimte waar terminale kankerpatiënten kunnen praten over hoe ze hiermee om gaan. En dan blijkt dat je kanker eigenlijk altijd samen met je naasten hebt. ,,Mijn vrouw heeft dan wel kanker, maar ik ook", laat een man weten. ,,Het doet mij immers net zo goed pijn om haar zo te zien lijden. We doen alles samen. De moeilijke dingen, maar ook die sporadische leuke dingen, zoals deze dag."


In een hoekje bij de ingang zit een echtpaar bij een bakje koffie even bij te komen van alle indrukken. ,,Ik heb echt uitgekeken naar deze dag", vertelt mevrouw, ,,En het is geweldig. Ik voel me heel welkom en gezien. Kijk, deze foto hebben ze van mijzelf, m'n dochter en kleinzoon gemaakt. Leuk hè?" Haar man is ook enthousiast, maar maakt een kleine kanttekening. ,,Het is wel een echte vrouwendag. Met al die make-up en beauty dingetjes en zo. Er staan buiten wel allerlei barbecues, maar daar mag je niet zelf achter gaan staan. Dat wordt voor je gedaan." 


Hoek komt toevallig net voorbij gezeild. Ze beloofd de tip mee te nemen voor een volgende editie. Want dat die er gaat komen lijkt na het succes van vandaag onvermijdelijk. ,,Mensen zeggen zelfs 'kan dit niet ieder half jaar?' en dat vat ik op als compliment hoor. Maar ze beseffen dan niet hoeveel werk er in de organisatie gaat zitten."


Heftig beeld:

Buiten staan een vader me zijn dochtertje op zijn arm te wachten tot er wat lekkers bij de barbecue klaar is. Het meisje is kaal en heeft een slangetje in haar neus. Ze heeft leukemie. Maar vandaag heeft ze in ieder geval een topdag. ,,We hebben samen gesport, zijn naar een clownsvoorstelling geweest en lekker frietjes gegeten." 


,,Heerlijk om even zo'n dagje er tussenuit te kunnen" vult vader aan. ,,Het is weer eens wat anders dan die eeuwige sleur van ziekenhuis in, ziekenhuis uit." Dan zijn ze aan de beurt en vraagt de serveerster "Zo meis, jij ook een lekker stukje vlees?" De emotie in haar stem vat de dag mooi samen: troostrijk en vol aandacht.
Bron: www.ad.nl