Kanker overwonnen loopt Handelse Natascha nu Elfstedentocht-afstand in vier dagen op loopband.

13-11-2021 17:40Auteur: Tineke Mols - ed.nl/de-peelNatascha Smeekens overwon tot tweemaal toe kanker en wandelt nu op een loopband de afstand van de Elfstedentocht om geld in te zamelen voor het goede doel. 

Foto: DCI Media.

HANDEL - Vijftig kilometer per dag lopen op de loopband, in totaal 207 kilometer, de lengte van de Elfstedentocht. Daarmee is Natascha Smeekens (54) uit Handel afgelopen donderdag 11 Nov 2021 gestart. Ze wil de forse afstand in vier dagen lopen en de opbrengst is voor het goede doel.


,,Ik heb in 2019 zelfs twee keer kanker gehad en ik had het geluk dat ik er beide keren op tijd bij was", vertelt ze. Tot nu toe valt het allemaal wel mee.

Natascha Smeekens, Goede doelenloopster.Ze raakte een borst kwijt. ,,Vier, vijf maanden later werd longkanker geconstateerd en toen is het bovenste stukje van mijn rechterlong weggehaald. Daarna heb ik wel chemo gehad. Het waren twee afzonderlijke kankers, het was geen uitzaaiing. In principe ben ik nu genezen verklaard," vertelt ze tijdens het lopen.


Bijna schuldig:


Smeekens heeft de opbrengst van haar indoor sponsortocht dan ook bestemd voor drie goede doelen: inloophuis De Cirkel in Helmond, de Helmondse organisatie VIPE, die gebruikte pruiken verzamelt voor mensen die er een nodig hebben, en KWF kankerbestrijding. ,,Ik ben dan wel genezen, maar veel mensen lukt dat niet. Soms voel ik me bijna schuldig dat ik er zo makkelijk doorheen ben gerold. Daarom doe ik dit. Als je genezen bent, kun je dit doen. Ik ben hiervoor geschapen."


De tekst loopt door onder de Foto:Natascha Smeekens: ,,In principe ben ik nu genezen verklaard.

Natascha Smeekens: ,,In principe ben ik nu genezen verklaard." 

Foto: DCI Media.

Donderdag 11 Nov 2021, haar eerste dag, liep ze 53 kilometer. Op dag twee wil ze de 55 aantikken. ,,Alles wat ik méér loop, hoeft zondag niet meer. Tot nu toe valt het allemaal wel mee," vertelt ze vrijdagmiddag als ze aan haar eerste twee uurtjes bezig is. Na elke twee uur volgt een kwartiertje pauze.


12,5 kilometer per dag:


Smeekens is haar hele leven al een echte hobbyloper die dagelijks zo'n tien, vijftien kilometer aflegt. Enkele maanden na haar borstoperatie liep ze alweer de vierdaagse van Apeldoorn (12,5 kilometer per dag) en een gedeelte van de legendarische jaarlijkse tocht Valkenswaard-Handel.


Tijdens haar sponsortocht wordt er in café 't Hart, waar de loopband staat, een loterij en een enveloppenactie gehouden. Smeekens kwam door de liefde naar Handel, woont er nu zeven jaar en wil er nooit meer weg. ,,Het is een geweldig dorp."


Haar actie is te volgen via Wolligspijkertjeloopt.nl
Bron: www.ed.nl