Kanker stopt nooit, ook niet in tijden van Covid-19.

21-04-2020 16:43


Kanker stopt nooitNet toen we dachten dat het in Europa voorbij was, is de tijd van epidemieën weer terug. Geen wonder, op zo'n dichtbevolkte planeet waar mensen - en dus ook virussen - zo snel circuleren! Angst, maar ook solidariteit, heeft zich als een lopend vuurtje verspreid.


Bij Stichting tegen Kanker was het onze eerste zorg om mensen met kanker snel te informeren over de specifieke risico's voor hen, zodat Covid-19 niet nog schadelijker voor hen werd. En de aanpak was hetzelfde met betrekking tot de verhoogde risico's die gepaard gaan met roken.


Wij waren de eerste in België die deze o zo belangrijke taak op ons namen om hen in deze stressvolle periode van gevalideerde en specifieke informatie te voorzien.


We weten nu hoe sterk het onze plicht is om al onze energie te gebruiken voor de post-Covid 19-periode. Ik hoop dat de diepe angst van vandaag plaats zal maken voor een diepgaande analyse van deze crisis, die onze samenleving en al onze zorgverleners aan het wankelen brengt. Ik hoop dat er oplossingen zullen worden gevonden voor de tekortkomingen die hierbij aan het licht zijn gekomen. Ik hoop vooral dat Covid-19 ons, net zoals de bomen het bos verbergen, niet zal afleiden van de andere grote uitdagingen van onze tijd, te beginnen met kanker!


Vandaag worden als gevolg van de gezondheidscrisis geen kankerscreenings meer uitgevoerd, sommige niet-urgente behandelingen uitgesteld en zijn patiënten bang om door de deur van een ziekenhuis te lopen als ze gediagnosticeerd of opgevolgd moeten worden...


Helaas, we weten nu al dat als we achteraf naar de cijfers zullen kijken, we zullen zien dat de sterfte aan kanker ver voorligt op die veroorzaakt door Covid-19. Natuurlijk is kanker geen besmettelijke ziekte. Het is waar dat ze zich over een veel langere tijdschaal ontwikkelt en niet het explosieve karakter van een virale pandemie heeft. Maar veel kankers worden bevorderd door een hele reeks epidemische verschijnselen. Epidemieën van roken, overgewicht, zittende levensstijl, in de zon zitten, alcoholgebruik... Wanneer komt er een wereldwijde mobilisatie om dit te overwinnen? De Stichting houdt hiervoor een krachtig pleidooi op nationaal niveau.


En zelfs dan zal er nog steeds behoefte zijn aan genezing, door middel van onderzoek, van alle vormen van kanker die geen verband houden met onze levensstijl en dus niet te voorkomen zijn.

Dr. Didier Vander Steichel Algemeen Directeur, Stichting tegen Kanker.Bron: www.kanker.be