Kanker zette Laurines leven op zijn kop: 'Boodschappen doen werd en is nog steeds een drama’.

12-01-2023 18:15

 

 

Auteur: Yolanda Neijts - ed.nl/eindhoven

 

 

Laurine Corten (links) en Jacqueline Selbeck van De Eik praten samen over kanker in een talkshow op 19 januari 2023. 

Foto: Kees Martens/DCI Media.

 
 
 
 
 
 
 
 
EINDHOVEN / HELMOND - Zestien maanden duurde het behandeltraject dat de Eindhovense Laurine Corten moest doorlopen om een agressieve vorm van borstkanker te bestrijden. Dat had niet alleen veel impact op haar, maar op het hele gezin.
 
Om die problematiek beter bespreekbaar te maken, houden vier Brabantse centra, voor leven met en na kanker, op 19 januari 2023 samen een talkshow. Ook Laurine Corten schuift daarbij aan tafel. ,,Erover praten is voor veel mensen best lastig, maar ook heel belangrijk. Daar lever ik graag een bijdrage aan.”
 
 
Laurine kreeg de diagnose midden in coronatijd, in september 2020. ,,Het ging om een agressieve vorm en een snel groeiende tumor”, vertelt ze. ,,Anderhalve week later kreeg ik mijn eerste chemo. Dat leek goed te gaan, want de tumor slonk. Maar na de elfde behandeling voelde ik weer een knobbel, op precies dezelfde plek. Drie dagen later werd ik geopereerd. Maar door pech moest de borst daarna binnen 24 uur weer open.”
 
 

Twee narcoses in 24 uur:


Twee narcoses in 24 uur tijd doen een mens geen goed. Zo bleef het ook daarna ademhalen en doorgaan voor Laurine. Met nog twintig bestralingen en een half jaar chemo te gaan, kreeg ze heel wat te verstouwen.

 

,,Vooral cognitief heb ik klappen gekregen: mijn geheugen liet me in de steek, ik kreeg concentratieproblemen en het kunnen overzien van dingen werd heel  moeilijk. Boodschappen doen werd en is nog steeds een drama. De drukte, alle prikkels en de paniek die toeslaat als er iets niet is wat op mijn lijstje staat. Dan ben ik vlot een uur verder. Als ik dan eenmaal thuis ben, blijkt dat ik nog iets ben vergeten.”

 

 

De kinderen dachten dat de diagnose kanker zoveel als dood betekende

Laurine Corten, Ervaringsdeskundige.

 

 

Ook op het gezin van Laurine, haar man en twee kinderen, was de impact groot. Vooral de kinderen, toen 12 en 14 jaar oud, dachten dat de diagnose kanker zoveel als dood betekende. Gelukkig konden Laurine en haar man hun vertellen dat er geen uitzaaiingen waren en dat behandeling goed mogelijk was.

 

,,We besloten er samen voor te gaan”, vervolgt ze. ,,Maar we zaten wel midden in coronatijd. De kinderen kregen thuis online les, mijn man was aan het zorgen. Eigenlijk trok iedereen zich terug op zijn eigen kamer en zat in zijn eigen bubbel. Mijn dochter kon haar ei nog een beetje kwijt bij een vriendin wier moeder ook kanker had gehad. Maar mijn man en zoon zijn allebei geen praters. Eigenlijk heeft het hele gezin in die hele periode in de overlevingsstand gestaan.”

 

 

Weer lachen en stoeien in huis:


Uiteindelijk was het het Eindhovense inloophuis De Eik dat ondersteuning bood bij het verwerkingsproces. Laurine sloot zich aan bij lotgenotengroep De Bondgirls en vond dat fijn. ,,Je krijgt spiegeling, omdat je met mensen praat die weten waar je het over hebt. Met mijn zoon hebben we samen met andere jongeren een activiteitenprogramma gevolgd. Zelf heb ik er nog de programma's ‘Door na kanker’ en een loopbaanoriëntatietraject in combinatie met yoga gevolgd. Die ondersteuning heeft ons allemaal goed gedaan. Er wordt weer gelachen en gestoeid in huis.”

 

 

 

De KankerTalkshow ‘Gezin en Kanker’ van De Eik in Eindhoven, De Cirkel in Helmond, het Tilburgse inloophuis Midden-Brabant en het Vicki Brownhuis in Den Bosch is op donderdag 19 januari 2023 van 19.00 tot 20.30 uur in de Cacaofabriek, Cacaofabriek 1 in Helmond. 

 

 

Gratis entree, wel vooraf aanmelden via: info@vickibrownhuis.nl

 

 

Zie ook Agenda - Punt  van deze Website info-over-kanker.cms.webnode.nl/news/talkshow-over-gezin-en-kanker-in-cacaofabriek-in-helmond-op-19-januari-2023/

 

 

 

Bron: www.ed.nl