Kankerdodend virus voor het eerst in mensen geïnjecteerd in nieuwe klinische proef.

04-06-2022 13:11

 

 

Sebastian Condrea/Getty Images.

 

 

 

 

 

  • Een recent klinisch onderzoek is begonnen met het evalueren van de veiligheid en verdraagbaarheid van een nieuwe therapie waarbij een virus betrokken is dat menselijke kankercellen kan infecteren en doden 
 
  • De nieuwe therapie genaamd Vaxinia kan de omvang van een breed scala aan kankers in dier- en laboratoriummodellen bij lage doses verminderen.
 
  •  Deze nieuwe therapie is veelbelovend vanwege de selectieve targeting van kankercellen en het vermogen om een ​​breed scala aan kankers in een gevorderd stadium aan te pakken.
 
 
 
 

Een recent klinisch fase 1-onderzoek heeft een dosis van een experimenteel middel tegen kanker, CF33-hNIS of Vaxinia genaamd, toegediend aan de eerste deelnemer aan het onderzoek. Deze nieuwe therapie omvat het gebruik van een oncolytisch virus, een type virus dat kankercellen kan infecteren en doden zonder gezond weefsel te beschadigen.

 

Van vaxinia, een genetisch gemodificeerd pokkenvirus, is eerder aangetoond dat het effectief is tegen een breed scala aan kankers in laboratorium- en diermodellen. Deze klinische proef, uitgevoerd door City of Hope , een onderzoeks- en behandelingsinstituut voor kanker in de Verenigde Staten, in samenwerking met Imugene , een biotechbedrijf in Australië, zal het nieuwe oncolytische virus testen bij kankerpatiënten met vergevorderde solide tumoren.

 

Laboratoriumstudies suggereren dat Vaxinia mogelijk effectiever is dan de vorige generatie oncolytische virussen bij het verkleinen van tumoren, wat deze therapie bijzonder veelbelovend maakt.

 

Dr. Yuman Fong , de voorzitter van de afdeling Chirurgie van City of Hope, vertelde Medical News Today : “Het bijzondere belang van CF33/Vaxinia is dat dit virus is ontworpen om alle soorten kanker aan te pakken. Het is een van de eerste van een nieuwe generatie therapeutische virussen die veel krachtiger zouden zijn dan eerdere virussen, en het is mogelijk selectiever voor kanker terwijl het normale weefsels kan sparen."

 

Leslie Chong , de CEO van Imugene, vertelde MNT : "We willen graag een revolutie teweegbrengen in de kankertherapie, en we zijn niet langer tevreden met stapsgewijze verbeteringen in overleving, we willen patiënten genezen. Door van kanker één ziekte te maken en een gericht middel te hebben om het uit te roeien, is dat de heilige graal van kankertherapieën!”

 

 

oncolytische virussen:


oncolytische virussen Betrouwbare bronomvatten virussen die in de natuur voorkomen of genetisch gemanipuleerd zijn om selectief te infecteren en te repliceren in tumorcellen.

 

Terwijl oncolytische virussen zich vermenigvuldigen, kunnen ze desintegreren en geïnfecteerde tumorcellen doden. Wanneer tumorcellen barsten, geven ze tumoreiwitten of antigenen vrij, die het immuunsysteem als vreemd herkent. De immuunrespons roept vervolgens op tegen deze antigenen, wat resulteert in verdere dood van tumorcellen.

 

Bovendien creëert het vermogen van het immuunsysteem om de tumorcellen te herkennen een geheugen tegen de tumorantigenen, wat kan helpen herhaling van kanker te voorkomen. Naast het bieden van duurzame bescherming, kan een kleine dosis oncolytische virussen effectief zijn tegen de tumor vanwege het vermogen van het virus om te repliceren en zich in de tumorcellen te verspreiden.

 

Kankercellen brengen eiwitten en receptoren tot expressie op hun oppervlak, verschillend van gezonde cellen, die hen helpen het immuunsysteem te ontwijken, uit te zaaien en celdood te voorkomen. Oncolytische virussen gebruiken deze kankercel-specifieke eiwitten en receptoren om ze te targeten.

 

Dr. Fong merkt op: "Interessant is dat dezelfde kenmerken die kankercellen uiteindelijk resistent maken tegen chemotherapie of bestraling, feitelijk het succes van oncolytische virussen, zoals CF33-hNIS, vergroten."

 

Bovendien zijn de eiwitten die het doelwit zijn van oncolytische virussen vaak gemeenschappelijk voor een breed scala aan kankers, waardoor deze virussen een veelzijdig hulpmiddel zijn.

 

 

Vaxinia gebruiken om tumorcellen te targeten:


CF33-hNIS of Vaxinia, ontwikkeld door de onderzoekers van City of Hope, is een genetisch gemodificeerde versie van het vaccinia- of pokkenvirus. De onderzoekers hebben CF33-hNIS ontworpen om zijn vermogen om te repliceren in tumorcellen te verbeteren, waardoor een grote immuunrespons tegen de tumorcellen mogelijk wordt.

 

Bovendien brengt het gemodificeerde vacciniavirus ook een eiwit tot expressie dat humaan natriumjodide symporter (hNIS) wordt genoemd en dat jodide-ionen naar de cellen transporteert. Door het virus geïnfecteerde tumorcellen brengen dus hNIS tot expressie, waardoor opname van radioactief jodium mogelijk wordt.

 

Beeldvormende technieken zoals positie-emissietechnologie (PET)-scans kunnen vervolgens samen met radioactief gelabeld jodium als kleurstof worden gebruikt om de verspreiding van het virus in het lichaam en de effectiviteit ervan te volgen.

 

Bovendien kan hNIS ook helpen bij het selectief richten op tumorcellen die radioactief jodium accumuleren met behulp van radiotherapie.

 

 

Klinische proefopzet:


Eerdere studies hebben aangetoond dat CF33-hNIS effectief is tegen celcultuur en diermodellen van borst-, colorectale, pancreas-, eierstok- en longkanker. Tijdens de fase 1 klinische studie zullen onderzoekers de veiligheid en verdraagbaarheid van CF33-hNIS bij kankerpatiënten testen door het virus rechtstreeks in het bloed of de tumor te injecteren.

 

In het bijzonder zal de proef ongeveer 100 kankerpatiënten omvatten met uitgezaaide of gevorderde solide tumoren die eerder ten minste twee standaard kankerbehandelingen hebben gekregen.

 

Nadat de veiligheid van Vaxinia met succes is aangetoond, zijn de onderzoekers ook van plan om de behandeling van tumorcellen te testen met een combinatie van dit oncolytische virus en een ander type kankertherapie genaamd pembrolizumab, een immuun checkpoint remmer Betrouwbare bron.

 

Kankercellen hebben de neiging om bepaalde checkpoint-eiwitten tot expressie te brengen die hun eliminatie door T-cellen , een onderdeel van het immuunsysteem, verhinderen. Immuuncontrolepuntremmers zijn geneesmiddelen die de werking van dergelijke eiwitten blokkeren om het vermogen van de immuuncellen om tumorcellen te doden te vergroten.

 

Vorigge gevens Betrouwbare bronsuggereren dat CF33-hNIS de expressie van een checkpoint-eiwit verhoogt, wat de werkzaamheid van immuuncheckpointremmers, zoals pembrolizumab, kan verbeteren.

 

“In diermodellen is al aangetoond dat oncolytische virussen even effectief zijn als combinatietherapie met veel andere immunotherapieën, waaronder checkpointremmers en CAR T-therapieën. We hopen dat het CF33/Vaxinia-platform snel zal overgaan op klinische testen in combinatie hiermee en effectieve combinatie-immunotherapieën zal worden bij de behandeling van kanker bij de mens,” zei Dr. Fong.

 

De onderzoekers zijn ook van plan om de werkzaamheid van deze therapie te onderzoeken als een secundaire uitkomst tijdens deze fase 1-studie.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.