KANKERFONDS VOOR EXTRA ONDERSTEUNING KANKERPATIËNTEN.

14-10-2021 10:15


Het Kankercentrum van het UZ Gent heeft het Kankerfonds UZ Gent opgericht om de zorg en omkadering voor kankerpatiënten van alle afdelingen in het ziekenhuis nog te verbeteren. 'Dankzij de bijkomende financiële middelen kunnen we gratis ondersteunende zorg bieden', zegt prof. dr. Gwen Sys, voorzitter en medisch coördinator van het Kankercentrum. 'Denk maar aan een bewegingsprogramma, een aangename ruimte om even te ontsnappen met familie of vrienden of aan schoonheidsbehandelingen.'


ONDERSTEUNING VOOR ALLE KANKERPATIËNTEN:


Het Kankercentrum behandelt zowel courante kankers als complexe of zeldzame tumoren. Elke patiënt wordt begeleid door een team van artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig consulenten en specialisten, diëtisten, psychologen en sociaal werkers.


Het centrum ondersteunt alle kankerpatiënten en hun familie. Het organiseert bijvoorbeeld infosessies over vermoeidheid en angst, en regelt naast het verpleegkundig spreekuur ook een psycholoog of diëtist. Ook biedt het wellness, een bewegingsprogramma of een mindfulness-sessie.


'Veel initiatieven willen we gratis aanbieden om ze toegankelijk te maken voor iedereen,' licht prof. Sys toe. 'De financiële steun van organisaties zoals Kom op Tegen Kanker en Stichting Tegen Kanker laat ons toe om projecten te lanceren, maar om ze te bestendigen en uit te breiden op lange termijn, zijn we op zoek naar extra financiering. Daarom richten we nu het Kankerfonds op.' 


VAN MASSAGE TOT ONDERZOEK:


Dankzij de bijkomende financiële middelen zal het Kankerfonds niet alleen gratis ondersteunende zorg bieden en aangename ruimtes inrichten, maar ook psychosociaal en verpleegkundig onderzoek ondersteunen. Schenkers kunnen ook een specifieke tumorwerkgroep, oncologische dienst of wetenschappelijk project van een arts financieren.


Johan De Munter, hoofdverpleegkundige Kankercentrum: 'De voorbije maanden mochten we al mooie schenkingen ontvangen van vzw 't Ensemble en de vrienden en familie van overleden patiënt Heidi die 'Heidi's Run & Walk' organiseerden. Het is ongelooflijk knap om te zien hoe zij zich engageerden voor het fonds en op die manier bijdragen aan de warme zorg voor patiënten. Dat appreciëren we enorm.'


SAMENWERKING MET CRIG:


Het Kankerfonds werkt samen met het Cancer Research Institute Ghent (CRIG) dat wetenschappelijk onderzoek verricht naar de behandeling van kanker. Samen vertalen ze het onderzoek naar innovatieve en warme zorg.


Giften voor het fonds zijn welkom op het rekeningnummer BE43 0018 8459 3701 met referentie 'fiscaal attest FS/MOC/001_Kankerfonds'.


Meer info: www.uzgent.be/kankerfonds
Bron: www.uzgent.be