Kankeronderzoek op komst voor bewoners stationsbuurt na vastgestelde bodemvervuiling.

22-06-2023 17:50

 

 

Auteur: Jan Stassijns - nieuwsblad.be

 

 

 

ANTWERPEN - Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat onderzoeken of kankergevallen in de Antwerpse stationsbuurt gelinkt kunnen worden aan de vastgestelde vervuiling door zware metalen in de wijk. Dat zogenaamde kankerincidentie-onderzoek start na de zomer. In juli 2023 worden alvast vier extra meetinstallaties geplaatst.

 

In de Antwerpse stationsbuurt werden in april hoge lood- en zinkwaarden opgetekend, nadat bewoners bodemstalen hadden laten onderzoeken. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) begon daarop met een bodemonderzoek. Uit de eerste resultaten blijkt effectief dat er verontreiniging is vastgesteld door zware metalen. Begin juli wordt het definitieve verslag van dat onderzoek verwacht.

 

Volgens de buurtbewoners is het klaar en duidelijk dat goudraffinaderij Value Trading in de Jacob Jacobsstraat de grote schuldige is. Toch is er geen “juridisch sluitend oorzakelijk verband” vastgesteld tussen de hoge concentraties aan zware metalen en Value Trading. Dat zei schepen van Leefmilieu Tom Meeuws vorige maand nog in de Antwerpse gemeenteraad. Hij voegde daaraan toe dat alles op dit moment wijst op een historische loodvervuiling.

 

Meeuws kondigde vorige maand al aan dat er bijkomende maatregelen zouden genomen worden. Die zijn intussen erg concreet geworden.

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 

 

 

Buurtbewoners van de stationsbuurt volgden vorige maand de gemeenteraad op ’t Schoon Verdiep om aandacht te vragen voor hun gezondheid na de vastgestelde vervuiling in hun wijk.

Buurtbewoners van de stationsbuurt volgden vorige maand de gemeenteraad op ’t Schoon Verdiep om aandacht te vragen voor hun gezondheid na de vastgestelde vervuiling in hun wijk.

Foto: Joris Herregods.

 
 
 
 
 
 
 
 

Kankeronderzoek:

 

Zo start het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) na de zomer dus met een zogenaamd kankerincidentie-onderzoek. Daarmee gaat het agentschap onderzoeken of een aantal kankergevallen in de Antwerpse stationsbuurt gelinkt kan worden aan de vastgestelde vervuiling door zware metalen. “Bij de buurtbewoners heerst het gevoel dat er meer mensen door kanker worden getroffen”, zegt Meeuws. “Dat gaan we ook onderzoeken. We delen immers hun bezorgdheid. Daarom hebben we meteen alle diensten bij elkaar gebracht, de stadsdiensten, OVAM en AZG, om actief op dit dossier te werken. We organiseren na de zomer ook nog een grootschalig buurtmoment.”
 

Er zal ook een biomonitoringsonderzoek worden opgestart, dat moet nagaan in hoeverre de vervuilende stoffen ook terug te vinden zijn in het bloed van de omwonenden en wat het effect van de mogelijke blootstelling op de gezondheid kan zijn.

 

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
 
 
Schepen van Leefmilieu, Tom Meeuws (Vooruit)
Schepen van Leefmilieu, Tom Meeuws (Vooruit).

Foto: Joris Heregods.

 
 
 
 
 
 
 

Extra meetinstallaties:

 

Daarnaast komen er ook vier extra meetinstallaties, de zogenaamde depositiekruiken, die de concentraties van zware metalen in de lucht meet. Die zouden eerstdaags worden geplaatst. Ook het stof op de daken in de omgeving zal onderzocht worden.
 

Er wordt dus onderzoek verricht op vier domeinen: de luchtvervuiling, bodemvervuiling, biomonitoring en kankerincidentie. Uit al die resultaten zal moeten blijken of het effectief om een historische vervuiling gaat of dat er nog een actieve bron aanwezig is in de stationsbuurt.

 

“We gaan er alles aan doen om het beeld van de vervuiling preciezer te krijgen”, zegt Meeuws. “We doen dus wat we hebben beloofd.”
 

“Eindelijk”


Oppositiepartijen Groen en PVDA vragen zich af waarom het allemaal zo lang moet duren. “Nu gaat eindelijk gebeuren wat al heel had moeten gebeuren”, stelt PVDA-raadslid Mie Branders. “Het is goed dat deze operatie er komt, maar waar is de sense of urgency. Vorige maand op de gemeenteraad hebben we nog gevraagd hier dringend werk van te maken. En nu zijn zelfs de meetinstallaties nog niet geplaatst. Het gaat allemaal wel heel erg traag.”

 

 

Dat vindt ook Groen-raadslid Ilse Van Dienderen. “Eindelijk”, zegt ze. “We hebben er lang op moeten wachten. We weten als sinds eind vorig jaar dat er problemen zijn.”
 
 
 
 
 
PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders
PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders.

Foto: Joris Herregods.

 
 
 
 
 
Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen
Groen-gemeenteraadslid Ilse Van Dienderen.

Foto: Joris Herregods.