Kankeronderzoek raakt corona.

05-05-2020 17:49

Kankeronderzoeker Pia Kvistborg en haar team hebben besloten te willen bijdragen aan het opvullen van de kennislacunes die ons ervan weerhouden het coronavirus te bestrijden. "We hebben een vrij unieke techniek ontwikkeld om menselijke immuuncellen te bestuderen en we dachten... misschien kunnen we een klein stukje van de puzzel vinden. Het punt is: het is nog grotendeels onbekend welk deel van het virus de immuuncellen die T-cellen heten precies herkennen. En deze herkenning is precies waar we ons in specialiseren voor kankercellen. Ontrafelen hoe immuuncellen het coronavirus herkennen kan van groot belang zijn voor de ontwikkeling van vaccins en het begrijpen van immuniteit. "


Toen hij hoorde van Pia's idee, beloofde Italiaanse collega Andrea Cossarizza haar onmiddellijk om bloedmonsters te verzamelen van patiënten in Italië. De Universiteit Leiden opende tijdelijk het laboratorium van Huib Ovaa zodat ze de korte eiwitfragmenten konden maken die Pia en haar groep nodig hebben voor de experimenten. De bloedbuisjes hebben inmiddels hun (avontuurlijke) weg gevonden naar het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. Ook de eiwitfragmenten zijn aangekomen. "We zijn klaar om te starten zodra we de resultaten ontvangen van een eerste analyse van de 'herkenners' die de immuuncellen van deze patiënten gebruiken. We willen heel graag aan de slag! We werken de komende weken in een speciaal laboratorium met extra veiligheidsmaatregelen." Volg ons voor updates!


*BD Biosciences heeft gratis reagentia beschikbaar gesteld voor deze experimenten.Steven ketelaars (PhD student) & Pia Kvistborg in het lab

Bron: www.avl.nl