Kankerpatiënt behandeld met stamcellen uit eigen speekselklier.

17-12-2022 17:17

 

 

 

GRONINGEN - Het universitair medisch centrum in Groningen heeft deze week een patiënt met een tongtumor behandeld met stamcellen uit zijn eigen speekselklier. Naar eigen zeggen is het UMC Groningen het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling heeft uitgevoerd.

 

 

Het exterieur van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Foto: ANP / PRONEWS PRODUCTIES.

 
 
 
 
 
 
 
 
De patiënt is een 43-jarige man. De stamcellen uit zijn klieren zijn opgekweekt en daarna teruggegeven via een injectie, legt de Groningse hoogleraar Radiotherapie Rob Coppes uit. De behandeling moet ervoor zorgen dat de speekselklieren straks weer werken en de man geen last meer heeft van een droge mond.
 
Volgens het ziekenhuis krijgen jaarlijks zo’n 2500 mensen in Nederland kanker in het hoofdhalsgebied. Een groot deel heeft met bestraling een goede kans op genezing, maar bij 40 procent werken na de behandeling de speekselklieren niet meer goed. Zij hebben last van een droge mond, kunnen moeilijk kauwen en slikken, hebben moeite met praten en krijgen last van beschadigingen aan het gebit.
 

Hoogleraar Coppes doet al jaren onderzoek naar speekselklierstamceltransplantatie. Begin volgend jaar worden nog een paar patiënten ermee behandeld. Coppes: „We hopen vervolgens later volgend jaar te kunnen vaststellen of de behandeling bij de patiënten aanslaat.”

 

 

 

Bron: www.telegraaf.nl/nieuws