Kankerpatiënt Marc (52) organiseert cabriorondrit voor lotgenoten: “Genieten van het leven is nu belangrijker dan ooit”.

11-08-2021 19:26


Auteur: Kristof Pieters - hln.be/beverenMarc Le Moine (midden) organiseert samen met zijn echtgenote Veerle Verhelst (links) en vrienden Hilde, Gunther en Olivier zondag een cabriorondrit voor kankerpatiënten.

Marc Le Moine (midden) organiseert samen met zijn echtgenote Veerle Verhelst (links) en vrienden Hilde, Gunther en Olivier zondag een cabriorondrit voor kankerpatiënten. 

Foto: rv.


BEVEREN: In volle coronapandemie kreeg leerkracht Marc Le Moine de diagnose van lymfeklierkanker. Op slag kreeg zijn leven een andere wending. "Maar een levensbedreigende ziekte zorgt ervoor dat je nog meer ten volle wil genieten van het leven", vertelt hij. Marc vinkte de aankoop van een fraaie cabrio van zijn bucketlist. Om ook lotgenoten een dagje te laten meegenieten, organiseert hij op 22 augustus 2021 een rondrit.


Marc Le Moine woont in Melsele en werkt als leerkracht op het GTI Beveren. Vorige zomer stortte zijn wereld even in elkaar toen hij de diagnose kreeg van lymfeklierkanker. "De ziekte had op korte tijd rondom mij ook al lelijk huisgehouden", vertelt hij. "Mijn schoonzus heeft de strijd tegen een agressieve, kwaadaardige hersentumor na vier maanden verloren. Een collega van school vocht een ongelijke strijd tegen kanker en haalde het niet en een goede vriendin heeft baarmoederhalskanker en ondergaat moedig bestralingen en chemo. Het leven kreeg plots een heel andere wending toen ik zelf de diagnose van lymfeklierkanker kreeg. Je ondergaat de behandeling zo moedig en strijdvaardig mogelijk, maar het gaat niet altijd vooruit zoals je het zelf wenst. Net voor de start van de immuuntherapie testte ik positief op corona, zes weken uitstel was het gevolg."
Zodra het goed weer is, trekken we eropuit. Dat moet niet ver zijn. Gewoon wat cruisen op landelijke wegen en af en toe een terrasje doen. Meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn.
Marc besloot op zoek te gaan naar lichtpuntjes waaraan hij zich kon optrekken. "Voor mij persoonlijk was dat de aankoop van mijn droomwagen: een cabrio. Samen met mijn echtgenote Veerle had ik al afgesproken dat we een cabrio gingen aankopen als we met pensioen waren. Door mijn ziekte hebben we besloten om dit nu al af te vinken op de bucketlist. Ik heb me een tweedehands BMW Z4 aangeschaft. Ik ben altijd al gek geweest op auto's, maar een cabrio stond met stip bovenaan mijn verlanglijstje. Zodra het goed weer is, trekken we eropuit. Dat moet niet ver zijn. Gewoon wat cruisen op landelijke wegen en af en toe een terrasje doen. Meer heb ik niet nodig om gelukkig te zijn. Een levensbedreigende ziekte hebben, zorgt er nog meer voor dat je ten volle wil genieten van het leven."


Ervaring delen:


Omdat Marc beseft dat een cabrio niet voor iedereen is weggelegd, groeide het idee om lotgenoten eens een zelfde ervaring te geven. "Zo is C4C - Cabrio For Cancer ontstaan. Ondertussen schaarden twintig vrienden, allen cabrio-eigenaars, zich enthousiast achter het idee. Er werden al heel wat juweeltjes gestrikt waaronder een Ferrari, Porsche en Aston Martin. Maar ook met een Peugeot cabrio ervaar je hetzelfde genot. Het doel van deze dag is het creëren van positieve vibes. Ik wil andere kankerpatiënten een leuke dag kunnen aanbieden omdat ik enorm veel respect heb voor al wie tegen deze ziekte moeten vechten."


Op zondag 22 augustus 2021 is het zover en staat er een toeristische rondrit op het programma met vertrek 's ochtends aan het Cultuurcafé in Beveren en aankomst 's avonds in OC Boerenpoort in Melsele. De plaatselijke vriendengroep 'wezijnereensmeebuiten' zal aansluitend alle deelnemers een diner aanbieden.


De rondrit is gratis voor de deelnemers dankzij sponsoring. Via 'Kom op tegen kanker' kan je een gift doen om dit project te steunen op rekening BE03 4886 6666 6684 met vermelding '110342934 + GIFT'. Voor een bijdrage vanaf 40 euro krijgt men een fiscaal attest.


Ook kankerpatiënten kunnen zich nog melden om mee te rijden. Dat kan via marc.le.moine1@telenet.be  of 0485/60.60.01.
Bron: www.hln.be