Kankerpatiënt op zichzelf aangewezen door corona, 'het is heel zwaar'.

21-03-2020 16:16


Auteur: Susan Sjouwerman - nos.nlDuizenden lampionnen branden eind vorig jaar in het Olympisch Stadion tijdens de lampionnenactie van KWF Kankerbestrijding.      

Foto: ANP.  
"De enige juiste beslissing, hoe moeilijk ook." Het is een van de reacties op het Facebookbericht dat het Gasthuis van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam woensdag 18 Maart 2020 plaatste. Het gasthuis, waar kankerpatiënten en hun familieleden kunnen verblijven tijdens een opname of behandeling in het gespecialiseerde ziekenhuis, gaat voorlopig dicht om de gezondheid van patiënten niet in gevaar te brengen.


"Ze willen nu zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis hebben", vertelt ze. "En voor mij zo min mogelijk contactmomenten. Ze weten namelijk niet hoe mijn immuunsysteem zal reageren als ik besmet raak. Over twee weken moet ik echt in het ziekenhuis zijn voor een scan. Dan krijg ik alsnog de immuuntherapie, is het plan."


Chemokuren worden uitgesteld:

Op dit moment zijn er patiënten die daarom hun chemokuur uitstellen, bevestigt de organisatie. Door de behandeling verslechtert hun weerstand tijdelijk. Een infectie met het coronavirus ligt dan op de loer.


"Ze kunnen niet naar de kinder- en buitenschoolse opvang, niet naar familie, en niet naar vriendjes en vriendinnetjes waarvan de ouders normaal veel hulp bieden aan ons gezin. Mijn jongste gaat nu noodgedwongen meer dan normaal naar mijn ouders toe. Ook al vormt dat voor hen een risico, ze zijn in de zeventig. Verder is het netwerk dus helemaal ingestort."


Blijven informeren:

"Op kanker.nl behandelen we veelgestelde vragen over kanker en het coronavirus", zegt Stubenitsky. "Maar raadpleeg voor individuele vragen altijd je behandelend arts. Die kan jou het beste adviseren."

 


Bron: www.nos.nl