KCE: “Patiënten in borstkankercentra zonder erkenning hebben lagere overlevingskans”.

16-03-2023 18:47

 

 

 

Auteur: IB - hln.be/medisch

 

 

 

Illustratiebeeld.

Illustratiebeeld. 

Foto: getty.

 
 
 
 
 
 
 
 
Patiënten die zich laten behandelen in een borstkankercentrum zonder erkenning hebben een "verontrustend hoger risico" om te overlijden in vergelijking met vrouwen die in een coördinerende borstkliniek worden behandeld. Dat concludeert een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
 
 
"Er is wel degelijk een verschil tussen borstkankerzorg in centra met en zonder erkenning", zegt het KCE na een studie bij 50.000 vrouwen, in samenwerking met de Stichting Kankerregister. De studie toont aan dat het risico om aan borstkanker te sterven 30 procent hoger ligt bij vrouwen die behandeld worden in een centrum voor borstkanker zonder erkenning, in vergelijking met vrouwen die behandeld worden in een coördinerende borstkliniek.
 
 
 
 

Meer dan 10.000 borstkankerpatiënten per jaar:


In 2018 werd een vijfde van de vrouwen met borstkanker behandeld in zo'n centrum zonder erkenning. Borstkanker is nog steeds de meest voorkomende vorm van kanker in de Europese Unie, zo'n 13 procent van alle diagnoses. In België krijgt een op de zeven vrouwen borstkanker, wat neerkomt op meer dan 10.000 vrouwen per jaar.
 

De bevindingen zijn niet nieuw: al in 2012 werd in een vorig rapport melding gemaakt van een verhoogd risico om te sterven aan borstkanker in ziekenhuizen met een laag volume diagnoses. Het KCE vraagt snel adequate maatregelen. "Elk van de meer dan 10.000 patiënten die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen, moet kwaliteitsvolle zorg krijgen. Het kan niet langer dat overlevingskansen afhangen van het centrum waar je terechtkomt.”

 

 

 

Bron: www.hln.be