Kind met kanker: 'Leven is niet meer vanzelfsprekend'.

22-03-2021 16:46Auteur: Bas van Mulken - 1limburg.nlVier jaar geleden had de dokter slecht nieuws voor de toen 5-jarige Eline uit Heerlen: ze leed aan acute leukemie. Moeder Annemiek Kuijer schreef een boek over wat zij noemt 'onze reis door de kinderoncologie'.


Inmiddels gaat het goed met Eline. "Maar het voelt ook een beetje eng om dat te zeggen. Want voor nú gaat het goed. Maar vanzelfsprekend is haar gezondheid nooit meer." Eline is nu 9 jaar en tot nu toe zijn alle uitslagen van controles goed. "De kans dat het terugkomt wordt wel steeds kleiner", zegt moeder Annemiek.


Chemo:


Het gezin hoorde in februari 2017 dat Eline acute leukemie heeft. Wat volgde waren twee jaar met veel chemokuren. Daarna, vanaf 2019, stopte elke behandeling. "Toen moesten we om de twee of drie weken op controle. Daarna om de maand en nu gaan we om de drie maanden." Gelukkig zijn de uitslagen van de controles tot nu toe altijd goed geweest.


Schrijven:


Er zijn gezinnen die afscheid moeten nemen van hun zieke kind. Eline en haar familie hebben het geluk dat het voor haar goed afloopt. Dat is ook de rode draad in het boek Kind & Kanker. Schrijven is voor moeder Annemiek altijd een belangrijke uitlaatklep geweest: "Dat schrijven dat móest ik. Dat gebeurde gewoon de eerste avond van de diagnose, bij het bedje, naast het infuus.


Ik dacht toen echt 'ze gaat dood'. Ik denk dat het schrijven bedoeld was om het vast te houden. Het idee van het boek kwam pas later."


Veerkracht:


Terugkijkend is het vooral een verhaal van moed en veerkracht geworden: "Dat had ik van tevoren nooit gedacht. Wij hebben veel waardevolle momenten gehad. En wij zijn erachter gekomen dat wij mensen veel sterker zijn dan we denken". Ouders Annemiek en Joost voelden krachten in zich naar boven komen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. "Veerkracht heeft iedereen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je die ook in jezelf vindt. Soms moet je geholpen worden, bijvoorbeeld door de professionals die je begeleiden."


Niet meer vanzelfsprekend:


Het gezin leerde maximaal te genieten van de momenten samen. Want wat als het over een jaar afgelopen is? Nu, jaren na de behandeling met controles waarvan de uitslagen steeds goed zijn, is de angst voor het levensbedreigende wel een beetje verwaterd, erkent moeder Annemiek. "Dat levensbedreigende, dat hou je niet vast en dat is maar goed ook. Maar we zijn meer dan tevoren dankbaar voor wat er is. En toch maken we na een goede uitslag van een controle in Utrecht altijd een vreugdedansje. Maar het leven is voorgoed veranderd, de vanzelfsprekendheid is eruit."Het boek Kind & Kanker is online en bij lokale boekhandels te bestellen.


Voor de Video van dit Artikel klik hier

Bron: www.1limburg.nl