Ko Prinsen: afscheid van een kleine man met een groot hart.

10-05-2020 19:11            

Ko Prinsen.                                        

Foto: Familie Prinsen.
Giethoorn - Giethoorn heeft een icoon verloren. Ruim zestig jaar stond Ko Prinsen in het familiebedrijf aan de Beulakerweg klaar voor inwoners en bezoekers van Giethoorn. Op woensdag 6 mei 2020 overleed hij op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersentumor.


Het was vader Luite Prinsen die in de keuken van diens moeder het bedrijf begon met het plakken van fietsbanden. In 1930 was Prinsen een echt bedrijf geworden. Op 7 januari 1938 werd Ko geboren, als jongste van drie broers.                

Ko Prinsen.

Foto: Familie Prinsen
Een echte alleskunner:

Opgroeiend in het bedrijf werd Ko een echte alleskunner. Van gediplomeerd rijwielhersteller tot electrotechnisch installateur en reparateur van radio's, televisies en witgoed. Toen Prinsen voor heel noord Nederland dealer werd van Agria landbouw-, tuin- en rietmachines was het Ko die daarvoor in Duitsland alle benodigde scholing ontving.


Terwijl het bedrijf groeide, was het de Zwolse Henny van Gerner die zijn hart veroverde. Ze trouwden op een koude decemberdag in 1963. Kort na de geboorte van de eerste zoon Luc, in 1965, overleed vader Luite Prinsen. Ko besloot samen met zijn oudste broer Harm het bedrijf voort te zetten. Harm richtte zich daarbij op de verkoop en reparatie van boten en buitenboordmotoren. Ko nam de fietsen, de winkel en het installatiewerk voor zijn rekening. De werkzaamheden voor het tankstation en het taxibedrijf werden verdeeld.


In 1966 werd de tweede zoon Hank geboren. In 1969 dochter Petra. Niet veel later, werd met boerenjongens de oplevering van de grote verbouwing gevierd. Het winkeloppervlak verdubbelde daarbij.


Grote brand in 1983:

Dit pand ging samen met de werkplaats grotendeels verloren tijdens een grote brand in het voorjaar van 1983. Na de eerste grote schrik werden de schouders er onder gezet. Eerst werd een nieuwe werkplaats gebouwd. Daarna de nieuwe winkel en een daaraan geschakelde gezinswoning.


In de jaren daarna werd het taxibedrijf langzaam afgebouwd. Toen broer Harm stopte met zijn werkzaamheden in de watersporttak van het bedrijf, nam Ko de rest van de zaak over en ging hij zelfstandig verder. De kinderen hadden ondertussen hun eigen weg gevonden. Een opvolger leek niet aan de orde. Het bedrijf heeft daarom op enig moment een tijd te koop gestaan, maar de financiële crisis gooide roet in het eten.


De kleine man met de oranje jas was een begrip:

Omdat Ko Prinsen ook veel plezier beleefde aan de dagelijkse omgang met zijn klanten, werd besloten de zaak uit de verkoop te halen en rustig door te gaan. Inmiddels was de kleine man met oranje jas een begrip voor inwoners en bezoekers van Giethoorn. Hij op zijn beurt was zijn klanten graag tot dienst en maakte graag tijd voor een praatje. Ko Prinsen was een bescheiden man die altijd klaar stond om een ander te helpen.


Tankstation, winkel en fietsverhuur:

Toch begonnen ook voor hem de jaren steeds meer te tellen. De pensioensgerechtigde leeftijd reeds lang gepasseerd, merkte hij dat het langzaam steeds zwaarder werd om elke dag weer lange dagen te maken om tankstation, winkel en de fietsverhuur draaiend te houden. In 2019 besloten hij en Henny daarom om opnieuw het hele bedrijf en woning te koop te zetten om daarna nog een paar jaar samen te mogen genieten. Hoe anders kan het dan lopen.


Moeilijk om los te laten:

Onderzoek na een epileptische aanval eind van dat jaar wees uit dat deze veroorzaakt was door een agressieve hersentumor. Zijn levensverwachtiing kon door bestraling mogelijk nog enkele maanden verlengd worden. Maar zelfs deze verwachting was Prinsen niet gegund. Het ziekteverloop ging veel sneller dan waarop was gehoopt. Het los moeten laten van alles wat hij al die jaren lang zelf had bestierd, viel hem zwaar.


Ook het naderende afscheid van zijn vrouw, kinderen, zeven kleinkinderen en achterkleindochter was niet makkelijk. Zij zullen hem herinneren als een vader en opa die rustig en bescheiden altijd voor iedereen klaar stond en tevreden was als het hen goed ging. In de laatste paar weken ging het erg snel. Ko heeft in eigen huis temidden van allen die hem zo dierbaar waren afscheid van iedereen kunnen nemen en is kort daarna vredig heengegaan. De kleine vriendelijke man met het grote hart; velen zullen hem missen.
Bron: www.meppelercourant.nl