Kris Van Damme (59), erevoorzitter Rugby Club, verliest strijd tegen kanker.

13-01-2019 19:27


Auteur: Nele Dooms - hln.be/regio/dendermonde
Kris Van Damme, gouden rugbybal in de arm, getuigde altijd heel openlijk over zijn ziekte. Zaterdagochtend verloor hij de strijd tegen kanker.

Kris Van Damme, gouden rugbybal in de arm, getuigde altijd heel openlijk over zijn ziekte. Zaterdagochtend verloor hij de strijd tegen kanker.

Foto: Geert De Rycke.Dendermonde: Kris Van Damme, erevoorzitter van de Dendermonde Rugby Club, is zaterdagochtend overleden. Hij werd 59 jaar. Drie jaar geleden kreeg Van Damme de diagnose terminale kanker en getuigde daar heel open over via zijn Facebookpagina. De rugbywereld is in rouw.


Een bezige bij en levensgenieter. Dat was Kris Van Damme. In de rugbywereld stond hij bekend als verdienstelijk vrijwilliger. Hij stond mee aan de wieg van de Dendermonde Rugby Club. 35 jaar lang maakte hij deel uit van het bestuur. "Ik was misschien niet de meest begenadigde speler, maar ik hield van de unieke sfeer en de waarden van het rugby", zei hij daar in een interview ooit zelf over. "Ik startte als 'die rappe op de vleugel' en werd daarna 'dien dikken op de eerste rij'. Ik zat ook snel in het bestuur en was negen jaar voorzitter. Ik ben trots dat ik de club mee bracht tot waar ze nu staat, één van de meest toonaangevende in België."


In 2016 kreeg Van Damme te horen dat hij terminale kanker had. De voorbije jaren voerde hij een hevige strijd tegen de ziekte, vastbesloten om nog zo lang mogelijk te leven en te genieten, zoals van de opening van het nieuwe clubhuis van DRC op de sportcampus of een volgende Flanders Open Rugby. Van Damme getuigde heel open over zijn ziekte, onder meer op Facebook waar hij met regelmaat van de klok een "update strontkanker" postte. "Positivisme is de enige manier om om te gaan met deze ziekte", zei hij daarover. "Ik wil me niet laten gaan in depressieve gedachten. Dan is het leven eigenlijk al voorbij. En ik wil ook lotgenoten een hart onder de riem steken."

    

Dankzij immunotherapie slaagde Van Damme erin om de ziekte de baas te blijven, maar uiteindelijk moest de strijd toch gestaakt worden. De man overleed zaterdagvoormiddag. Bij DRC sloeg het nieuws in als een bom. "Onwezenlijk", reageert Gert Van den Steen van DRC, jarenlang bevriend met Van Damme. "Wat Kris betekend heeft als rugbykenner, maar vooral als mens, voor onze club is niet te beschrijven. Onze ere-voorzitter wordt in rugbymiddens, zowel nationaal als internationaal, enorm gerespecteerd. Zijn overlijden is een groot verlies."


In oktober 2016 was Kris Van Damme nog bereid om, naar aanleiding van de Dag tegen Kanker, een groot interview te geven aan deze krant.


Dat kunt u hier lezen: https://www.hln.be/regio/dendermonde/-in-de-tijd-die-me-nog-rest-wil-ik-vooral-iets-betekenen-voor-lotgenoten~a2c8f7d1/De opening van het Clubhuis van Dendermonde Rugby Club nog meemaken was één van de streefdoelen die Kris Van Damme nog stelde na zijn diagnose.

De opening van het Clubhuis van Dendermonde Rugby Club nog meemaken was één van de streefdoelen die Kris Van Damme nog stelde na zijn diagnos.

Foto: Geert De Rycke.Kris Van Damme.

Kris Van Damme.

Foto: Geert De Rycke.Bron: www.hln.be