Kristel is ongeneeslijk ziek en heeft nog één wens: geld ophalen tegen vrouwenkanker.

28-11-2019 18:04Auteur: Marlie van Zoggel - linda.nl/nieuwsKristel Hoogwout.

Foto: Charles Groeneveld.


Ze heeft nog maar enkele weken te leven, maar dat belet Kristel Hoogwout (47) er niet van om nog één keer geld in te zamelen voor andere vrouwen. 'Ik wil afscheid nemen van het leven, wetende dat ik iets achterlaat.'


Vorige week startte ze een actie om geld op te halen om vrouwen met gynaecologische kanker te ondersteunen.


Eierstokkanker:

Als we Kristel bellen is ze thuis. Vorige week kreeg ze van de arts te horen dat de eierstokkanker nu in een dusdanig stadium is beland dat ze nog maar enkele weken te leven heeft. Vanuit een bed in de woonkamer vertelt ze over haar familie, haar vrijwilligerswerk en het naderende einde: "Ik had nooit echt een beeld van hoe zo'n sterfproces gaat, maar dit is precies hoe het zou moeten zijn; omringd door bloemen, kaarsen en mijn geliefden. Ondanks het verdriet is het een hele warme, dierbare periode in mijn leven."


In 2010 kreeg Kristel de diagnose eierstokkanker. Tijdens een van de behandelingen die volgden kwam ze in contact met stichting Olijf. Een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.


Toen ze haar vroegen vrijwilligerscoördinator te worden, twijfelde ze daar geen moment over.


"Over 'vrouwenkankers', zoals vulvakanker of baarmoederhalskanker hoor je weinig", zegt Kristel.


"Het is een ziekte die raakt aan je seksualiteit. Aan je vrouw-zijn. Ik wilde graag mijn steentje bijdragen om dit type kanker meer bekendheid te geven, zodat vrouwen weten wat het is en op welke symptomen ze moeten letten."


Donaties:

De afgelopen zeven jaar zette ze zich in voor de stichting. Ondertussen kreeg ze verschillende chemobehandelingen. Kristel: "Al die tijd heb ik lotgenoten geconfronteerd zien worden met diagnoses. Sommigen overleefden, andere overleden. Om ons werk te kunnen doen zijn we afhankelijk van donaties. Tegen mijn collega's riep ik altijd: 'Jongens, als het voor mij zover is, dan zet ik een actie op'. Dus toen we vorige week het nieuws kregen, heb ik direct aan de bel getrokken. Ik wil geld ophalen, zodat mijn werk ook na mijn dood kan worden voortgezet."


Op de site van Olijf opende ze een donatie-pagina.


Het streefbedrag van 10.000 euro was binnen een dag gehaald. Inmiddels staat de teller op ruim 26.000 euro. "Deze actie is mijn laatste grote wens. Bij iedere donatie die binnenkomt maakt mijn hart een sprongetje", zegt Kristel. "De actie levert naast geld ook een hele hoop positieve energie op. Voor mezelf, maar ook voor de mensen om mij heen. Het geeft zoveel plezier, al klinkt dat een beetje gek. Ik moet binnenkort mijn gezin achterlaten, maar ik ga nu, wetende dat de goede dingen ook na mijn dood zullen doorgaan. Dat is een enorme troost."Bron: www.linda.nl