Kunstwerken geveild ten voordele van nieuw kinderkankerziekenhuis in Senegal.

05-02-2021 18:35De bouw van het kinderkankerziekenhuis 

De bouw van het kinderkankerziekenhuis.

Foto: Caluna vzw.

Kapellen: Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts verkoopt op 18 februari 2021 per opbod een tweehonderdtal kunstwerken uit een anoniem nalatenschap. De opbrengst van de benefiet gaat integraal naar Caluna Foundation. De vzw uit Kapellen zal het geld investeren een gloednieuw ziekenhuis voor een tachtigtal kinderkankerpatiëntjes in Senegal. Als alles volgens planning verloopt, zou het tegen eind 2021 kunnen openen. 


Caluna België werd gesticht in 2008 naar aanleiding van een alsmaar groeiende wereldarmoede. Sindsdien zet de vzw zich in voor de humanitaire en sociale acties ten voordele van de meest kwetsbaren. Ook in Afrika is Caluna actief. In 2016 nam de vzw de ziekenhuiskosten voor drie kinderen met kanker op zich. Na de nodige operatie en behandeling in Dakar (Senegal) herstelden twee van hen, een andere overleefde het niet. Het verlies was het gevolg van een te late kankerdiagnose: de ouders hadden te laat een arts geraadpleegd.  


Daarop besloot Caluna zich in te verdiepen in kinderkanker op het Afrikaanse continent. Dat leerde de vzw dat er slechts één afdeling pediatrische oncologie is in heel Senegal, namelijk aan het Universitair Ziekenhuis. Dat gebeurt met zeer beperkte middelen. Dankzij Caluna heeft de afdeling inmiddels voldoende bedden. 


Grootste kinderkankerziekenhuis van Afrika:


Dat volstaat echter niet. Voor een land van zeventien miljoen inwoners met een duizendtal jonge kankerpatiënten, kan de afdeling in Dakar slechts een tweehonderdvijftig behandelen. Er is nood aan een bijkomend kinderkankerziekenhuis. Daarom is Caluna vzw er een tweede van 3.450 vierkante meter aan het realiseren in centrumstad M'Bour. Met 30 plaatsen in de dagkliniek, 28 kamers voor langverblijf, 14 isolatiekamers en 8 palliatieve kamers wordt dit meteen het grootste kinderkankerziekenhuis in heel Afrika. 


De ruwbouw werd gestart in januari 2019. De realisatie, logistieke benodigdheden en exploitatie gebeurt met steun van de Senegalese overheid. Ook andere partners ondersteunen het project. "Door de coronacrisis zijn er nu andere prioriteiten in Afrika, maar we hopen eind 2021 het kinderkankerziekenhuis te openen", zegt Regine Wechsler van Caluna. Zo zou de vzw een grote stap in haar missie zetten. "Gratis toegang voor medische zorg voor alle kinderen, zodat we hen een hoopvolle toekomst kunnen aanreiken."


Tekst gaat verder onder de Foto:Caluna financierde de bouw van het nieuwe kinderkankerziekenhuis

Caluna financierde de bouw van het nieuwe kinderkankerziekenhuis.

Foto: Caluna.194 loten:


Aangezien Caluna werkt zonder subsidies of regeringssteun, is elke euro welkom om te strijden tegen kinderkanker. Door de coronacrisis zijn evenementen momenteel niet mogelijk. Wel vindt er op 18 februari om 14 uur een live online veiling plaats van 194 loten kunst. De geschatte waarde van de verschillende stukken - van schilderijen tot beeldjes - varieert van minder dan 500 euro tot 5.000 euro. De organisatie daarvan neemt Veilinghuis Bernaerts op zich. De live online veiling ten voordele van Caluna Foundation door Veilinghuis Bernaerts start op donderdag 18 februari 2021 om 14:00 uur.Kijkdagen van 8 tot 14 februari 2021, op afspraak.


Meer informatie over collectie en veiling: www.bernaerts.eu.


Meer informatie over Caluna Foundation: www.caluna-foundation.comEen gebouw van het gloednieuwe kinderkankerziekenhuis

Een gebouw van het gloednieuwe kinderkankerziekenhuis.

Foto: Caluna vzw.De bouw van het kinderkankerziekenhuis

De bouw van het kinderkankerziekenhuis.

Foto: Caluna vzw.


Bron: www.hln.be/kapellen