KWF neemt na ruim 70 jaar afscheid van de collectebus.

19-07-2022 19:41

 

 

Het bestuur van KWF in Tytsjerksteradiel neemt ook afscheid van de collectebussen.  

(Foto: ingezonden)

 
 
 
 
 
 
KWF kiest als eerste goede doel in Nederland voor een volledig digitale huis-aan-huis collecte. Daarmee wordt na 70 jaar de collectebus vervangen door een collectebord met iDEAL QR-code. Ook in Tytsjerksteradiel gaan de vrijwilligers dus in de eerste week van september op pad met de nieuwe collecteborden.

Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Met de QR-code kunnen ze toch gemakkelijk doneren. Ook wordt het storten van contant geld bij de banken duurder en op steeds minder plekken mogelijk. KWF hoopt met deze nieuwe manier van collecteren klaar te zijn voor de toekomst.

 

De coronapandemie heeft het digitaal betaalverkeer een enorme boost gegeven, blijkt uit onderzoek van Currence, eigenaar van iDEAL. Na een explosieve stijging in 2020 bleef het scannen en betalen met iDEAL QR-codes in 2021 in opmars, met een toename van ruim 50 procent ten opzichte van 2020.

Net als een donatie in de collectebus is doneren via QR eenmalig, veilig en anoniem. Er worden geen gegevens bewaard. Collectanten hoeven niet meer met geld over straat; elke QR-gift staat meteen op de rekening van KWF. Met een persoonlijke QR-code kunnen collectanten op elk moment online zien hoeveel zij al hebben opgehaald.

 

Al in 1950, het eerste jaar na de oprichting, startte KWF met de huis-aan-huis collecte. In 700 gemeenten werd toen bijna een half miljoen gulden opgehaald. Vanaf het prille begin gebeurde dat met een collectebus.

Zo ook in de gemeente Tytsjerksteradiel, waar al jaren voor KWF wordt gecollecteerd. Vandaag de dag zijn zo´n 500 vrijwilligers actief in deze gemeente, waarbij jaarlijks zo rond de 19.000 euro wordt opgehaald. ‘Een mooi bedrag. Hartverwarmend dat zoveel inwoners een verschil willen maken voor mensen met kanker. Dat blijft belangrijk. En elke euro komt goed terecht’, schrijft het bestuur van KWF in Tytsjerksteradiel.

 

 

 

Collectanten gezocht:

 


Het collecteteam in de gemeente Tytsjerksteradiel is nog op zoek naar collectanten die met het collectebord met QR-code langs de deuren willen gaan. 

 

Wil je ook helpen om zoveel mogelijk geld op te halen? 

 

Meld je dan aan via www.kwf.nl/collecteermee.